Не заплатив за воду — потрапив на білборд ганьби: як в Україні борються з неплатниками за комунальні послуги

Проблема заборгованості українців за комунальні послуги практично досягла масштабів національної катастрофи, адже рахується вона десятками мільярдів гривень.

У минулому році доходи населення України перестали рости через кризу, викликану пандемією, однак навіть це не завадило уряду в черговий раз підняти тарифи за комунальні послуги.

За даними Держстату, на кінець грудня 2020 року заборгованість з оплати комуналки становила рекордну суму в 73 мільярди гривень. Найбільше українці заборгували за природний газ, опалення та гарячу воду.

Тарифи можуть зрости
Комуналка продовжує дорожчати

При цьому було укладено всього 4,2 тисячі договорів реструктуризації боргів за ЖКП на загальну суму в 31,1 мільйона гривень. А ось якщо людина відмовляється погашати заборгованість або укладати договір, на неї чекає маса неприємностей:

  • судове стягнення боргу;
  • штрафи: за борги понад рік — 20% від загальної суми, за два роки — 30%, за три роки і більше — 50%.

Втім, нестандартні методи боротьби з боржниками ніхто не відміняв. Так, у Стрию (Львівська область) “Стрийводоканал” вивісив адреси тих, хто не платить за воду, на білборди, розміщені в різних районах міста.

Поруч з адресами також вказана сума боргу — від 4077 гривень до 58 тисяч гривень. Для більшого ефекту список підписали фразою: “Вами пишається громада міста”.

Білборди з адресами боржників за воду в місті Стрий
Білборди з адресами боржників за воду в місті Стрий
Білборди з адресами боржників за воду в місті Стрий
Білборди з адресами боржників за воду в місті Стрий

Такі білборди встановили 5 червня, проте до цих пір ніхто зі злісних боржників так і не оплатив рахунки. Подібні щити у 2019-му розмістили в Мукачево, хоча до цих пір невідомо, чи допомогли такі заходи в боротьбі з тотальною заборгованістю за комуналку.

Схожі статті

Наша поліція нас все ще береже?

У Рівненській області діючий співробітник Нацполіції організував групу з «продажу» посад у Головному управлінні Національної поліції області. А на Львівщині – гостра нехватка працівників у патрульній поліції.

Вчитель із Заліщиків Тернопольської області здобув премію у 250 тисяч гривень

Переможцем національної премії Global Teacher Prize Ukraine 2020 став учитель історії та громадянського суспільства з міста Заліщики Тернопільської області Василь Дяків.