Коли Масляна у 2021 році: якого числа починається, як правильно святкувати, що можна і чого не можна робити

Свято Масляної продовжується першу неділю весни.

Масляна – широко відоме старослов`янське свято. Пов`язаний він із завершенням холодів і настанням теплої весни.

Коли починається Масляна 2021

Свято не має постійної дати. Воно змінюється, в залежності від початку Великого посту. Так, Масляна починається за тиждень до нього і святкується протягом усього тижня.

Оскільки Великий піст цього року у православних християн стартує 15 березня, то перший день Масляної доводиться на Міжнародний жіночий день. Отже, Масляний тиждень триватиме з 8 березня до 14 березня.

Історія

Масниця – стародавнє східнослов’янськt свято, яке знаменує собою кінець зими і швидкий прихід весни. ЇЇ святкування було пов’язано з прославлянням бога сонця Ярила. Свято до сих пір зберігає в собі багато язичницьких обрядів і древніх традицій.

Це – чи не єдине нехристиянське свято, яке вписане в православний календар. Хоча спочатку церква була проти таких гулянь і намагалася заборонити відзначення чужого для православ’я свята. Але викорінити стародавні традиції не вийшло, вдалося лише скоротити святкування до одного тижня, щоб Масляна не доводилася на Великий піст.

Традиції

Масниця  має свій особливий, неповторний колорит і супроводжується народними гуляннями та спалюванням опудала зими, що минає і зустріччю весни.

Традиційне опудало

На свято прийнято робити опудало Масляної. Це велика лялька з соломи, яку вдягають у жіночий одяг, як стародавнє і священне божество. За традицією, в кінці масляного тижня його спалювали як уособлення зими, прагнучи таким чином розбудити весняну природу і розтопити лід.

Масляний тиждень в старовину називали Бабиним або Колодія. Протягом неї чоловікам належало в усьому слухати жінку і виконувати її накази і примхи.

Схожі статті