Яку Роксолану оберете ви – українську чи турецьку: порівняння Ольги Сумської і Мер’єм Узерлі в ролі Хюррем Султан

В фільмографії багатьох акторок є роль наложниці султана Сулеймана, але найвідомішими вважаються перевтілення Ольги Сумської та Мер'єм Узерлі. Яку Роксолану оберете ви?

Всесвітньо відомий серіал “Величне століття” зробив тему Османської імперії дуже популярною серед телеглядачів. Особливо багатьох зачепила історія любовних стосунків великого султана Сулеймана I. Що цікаво, в Туреччині кінокартину сприйняли неоднозначно, хоча вийшла вона все ж таки дуже колоритною. Важливу роль у цьому зіграли декорації, костюми, а також актори. Німецько-турецька актриса Мер’єм Узерлі ідеально втілила образ незрівнянної Хюррем Султан.

На кастингу їй вдалося підкорити режисерів навіть попри слабкі на той момент знання турецької мови та недостатній акторський досвід. Втім, Мер’єм все одно затвердили на роль, і вона доволі успішно створила реалістичний образ слов’янки, що стала наложницею султана.

Роксолана Сумська чи Роксолана Узерлі
Роксолана Сумська чи Роксолана Узерлі

Своя Роксолана є й в Україні. Саме таку назву і має серіал, в якому роль Хюррем зіграла Ольга Сумська. На екрани він виходив в кінці дев’яностих. Через обмежений бюджет зйомки були непростими, адже це накладало відбиток на художнє оформлення проєкту.

Вочевидь, костюми та декорації не йдуть у жодне порівняння з “Величним століттям”. Тим не менш, саме Ольга стала головною прикрасою цієї драматичної, але романтичної історії.

Роксолана Сумська чи Роксолана Узерлі
Роксолана Сумська чи Роксолана Узерлі

Коли “Роксолана” вийшла на екрани, Сумська здобула особливу популярність в Туреччині. Її голосом в українському перекладі говорить матір султана Сулеймана Валіде Султан. Ба більше, вона мала озвучити саму Хюррем, проте через напружений робочий графік від пропозиції довелося відмовитися.

Схожі статті