Усі перші леді України, якими пишаються українці: Олена Зеленська, Марина Порошенко, Катерина Ющенко та інші

Бути зразковою дружиною чоловіка-політика дуже непросто, а ще складніше бути першою леді. Це особлива роль на межі з місією — поєднання жіночності, мудрості, гнучкості та сміливості. Потрібно стати ідеальною жінкою.

Бути першою леді і тягар, і честь, але кожна з цих жінок справлялася з цим званням — всі вони були надійним тилом для своїх чоловіків.

Антоніна Кравчук

Дійсно перша леді в історії незалежної України — дружина першого президента — Леоніда Кравчука. Жінка ніколи не була публічною, продовжуючи традицію союзів, що дружина компартійця повинна бути тихою та смиренною.

Так було і з нею. Антоніна все життя присвятила науці, була доцентом на економічному факультеті Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, де викладала впродовж усього життя. Там же вона познайомилася з майбутнім чоловіком, в якого закохалась не одразу.

Інтерв’ю Антоніна Кравчук майже не давала, світські заходи не відвідувала — мудра жінка, яка не виносила сміття з хати.

Антоніна Кравчук

Людмила Кучма

На противагу Антоніні Кравчук прийшла публічна залізна леді Людмила Кучма, дружина Леоніда Кучми. Жінка, родом з росії, яка за дві каденції свого чоловіка так і не змогла вивчити українську мову.

Познайомились вони з Леонідом Кучмою у колгоспі — це було кохання з першого погляду. А вишуканий смак та манери жодним чином не видавали у ній минуле на заводі, де вона пропрацювала 30 років.

Водночас Людмила була сірим кардиналом на політичній арені країни та мала неабиякий вплив на чоловіка.

Перша леді активно займалася благочинністю та суспільною діяльністю, нагороджена Орденом княгині Ольги.

Людмила Кучма

Катерина Ющенко

Катерина народилась у Чикаго, в родині іммігрантів-остарбайтерів з Германії з українським корінням. З дитинства вона цікавилась Україною, саме тому, коли отримала освіту в галузі міжнародної економіки та досвід роботи в Білому домі, поїхала до Києва, де працювала і філії американського компанії.

В той час вона познайомилася з Віктором Ющенко, який вже був одружений та мав двох дітей. Але це не стало на заваді справжнім почуттям — через п’ять років пара одружилася.
Катерина Ющенко мріяла про будівництво лікарні майбутнього для дітей, навіть збирала круглі суми на те, щоб мрія справдилась, але закладу і досі немає.

Катерина Ющенко

Людмила Янукович

Жінка, яка старалася, але так і не змогла стати ідеальною першою леді, адже завжди піддавалась критиці з боку журналістів.

Виросла в Єнакієво в неповній родині з мамою, бабусею та дідусем. На заводі в 1969 році познайомилась з чоловіком Віктором Януковичем, з яким народили двох спільних дітей.

Благочинністю почала займатися ще до того, як набула статус першої леді, заснувавши дитячий благодійний фонд. Також жінка дуже захоплювалась театром, оперою та балетом, і навіть патронувала Оперний театр в Донецьку.

Але Віктор Янукович так і не перевіз її до столиці — весь час Людмила мешкала окремо в Донецьку. Після подій 2014 року з’ясувалося, що в чоловіка є інша “київська” жінка.

Людмила Янукович

Марина Порошенко

Багатодітна мати, кандидат медичних наук, лікарка-кардіолог та просто вродлива жінка, яка стала першою леді у нелегкий для країни час. Вона кожну вільну хвилину приділяла власній родині, фільмуючи деякі моменти життя.

Марина Порошенко мала статус найсильнішої першої леді, одягаючись дуже стильно та стримано. Також вона часто з’являлась на публіці в речах від українських дизайнерів, як, наприклад, на церемонії інавгурації Петра Олексійовича.

Пані Марина активно виступала за здоровий спосіб життя нації, а також багато сил та часу вкладала в те, щоб зробити освіту доступною для всіх.

Марина Порошенко

Олена Зеленська

Шоста перша леді України, але, ймовірно, перша серед усіх попередниць. До 2019 року була непублічною особою, але статус чоловіка кардинально змінив її стиль життя — вона стала наймолодшою першою леді.

За спеціальністю вона архітектор, але ніколи не працювала за професією, ставши колегою чоловіка по “Кварталу 95”. Активно допомогала чоловіку з кар’єрою шоумена, придумуючи для нього цікаві образи.

Зараз же образ її чоловіка лише один — переможця. І в цьому Олена Зеленська стала соратницею Володимира: постійно висвітлює події війни серед світової спільноти, заснувала власну Фундацію для домоги постраждалим від війни. До війни продовжувала ініціативу своєї попередниці та опікувалась темою інклюзивності освіти.

Олена Зеленська

Схожі статті