Українська чи Турецька: Роксолана Ольги Сумської чи Мер’єм Узерлі зачепила серця глядачів найбільше?

Гасекі Гюрем Султан або Роксолана – відома історична постать, яка поєднує в собі українське коріння та феєричну історію кохання з Османським Султаном Сулейманом у Туреччині.

Спочатку згадаємо історію справжньої Роксолани. Оскільки коло неї досі є багато суперечностей. Наприклад, досі невідомий точний рік народження найвпливовішої жінки світу. Історики вважають, що десь між 1502 і 1516 роками. А це велика різниця. Дівчину звали Анастасія Лісовська, та ймовірно вона була родом з Івано-Франківщини. Та Роксоланою стала саме завдяки своєму походженню, адже є версія, що дівчина з Північного Причорномор’я, а ці території України часто називали Роксоланією в ті часи. Виходить, що Батьківщина й надала їй ім’я та характер.

Справжня Роксолана

Також досі жоден історик не може пояснити, чим Гюрем змогла прив’язати до себе Султана, адже вона не відповідала турецьким стандартам краси, скоріш вона була незвичайною та єдиною володаркою рудого волосся й гострого язика. Але її образ та історію неймовірно втілили акторки, яким пощастило зіграти її образ. Ними стали українська легенда Ольга Сумська та Німецько-турецька актриса Мер’єм Узерлі. Звісно, історії дещо відмінні, оскільки роки їх створення розділяє століття.

Роль української Роксолани дісталась Ользі Сумській, до речі саме таку назву має й сам серіал, де українські сценаристи, режисери та актори у далекі 90-ті роки намагалися відтворити історію української дівчини, що стала найвпливовішою у світі жінкою. Варто сказати, що зйомки не були простими, адже відтворити всю розкіш Османської імперії на той момент було складно. Та беззаперечно чудова гра та самовіддача Сумської витягнула картину і зробила її популярною як в Україні, так і в Туреччині. До того ж Сумська взяла участь й в Турецькій версії серіалу, вона озвучила мати Султана Валіде Султан.

Ольга Сумська у ролі Роксолани

А от у Туреччині зняли картину “Величне століття”, яке наповнене декораціями, неймовірними сукнями, турецькими краєвидами, замками, розкішними палацами та османським корінням. А от головна роль тієї самої Роксолани дісталась німецько-турецькій акторці Мер’єм Узерлі, яка попри погану турецьку та небагатий акторський досвід, зіграла свою роль краще за всі очікування.

Мер’єм Узерлі у ролі Роксолани

Саме турецька версія “Роксолани” стала справжнім шедевром у світі кінематографа. І насправді навіть немає сенсу порівнювати українську картину 90-х з сучасним розмахом кіноіндустрії Туреччини. Просто кожен обрав для себе свою фаворитку, хтось українську, хтось турецьку, але й Ольга й Мер’єм віддалися ролі Гасекі Гюрем Султан повністю.

Схожі статті