Парацетамол – пігулка, яка блокує відчуття небезпеки

Коли мучить головний біль чи чуєшся знесиленим від недомагання, мимоволі рука тягнеться до пігулки. Зазвичай, це знеболювальне, у складі якого є парацетамол. Але, чи знаєте, що він приховує?

Цікаві дослідження провели вчені з Національного університету штату Огайо на чолі з Алексіс Ківні.

Вони вирішили дослідити чи активна речовина парацетамолу, який є у складі майже 600 різних медикаментів впливає й на емоції пацієнтів? В експерименті взяло участь 150 студентів, половині з яких давали допустиму у лікуванні дозу препарату – 1000 міліграм парацетамолу, іншій половині - медикаменти плацебо без активної речовини.

Студенти гралися у компютерну гру – надували кульки. З кожним наступним збільшення кульки можна було отримати віртуальну втнагороду. Але, якщо кулька луснула, то гравець втрачав усе. Дослідження полягало у тому, щоб зясувати, до якої міри студенти готові ризикувати, щоб кулька не луснула.

Інший дослід, за допомогою низки стандартизованих запитань і завдань, мав на меті проаналізувати сприйняття ризику. При цьому піддослідні мали оцінити різні активності за критерієм їхньої ризикованості.

Можливий вплив парацетамолу
Можливий вплив парацетамолу

Результат був більше очікуваний, ніж несподіваний: ті, хто приймали парацетамол, відчували менше страху та негативних емоцій, коли кулька збільшувалася і могла луснути. Так само парацетамол пригнічував відчуття страху, змушував людей відчувати менше негативних емоцій, коли вони думали про ризиковану поведінку.

З цього випливає, що люди, які регулярно приймають парацетамол не тільки блокують біль, але й пригнічують відчуття небезпеки і ризику.

З оглядуна те, що в США препарати з парацетамолом і сам парацетамол продається без рецепту і його приймають майже 25% населення, це може мати суттєвий вплив на суспільство.

Особливо це небезпечно в контексті COVID-19. Заражені люди можуть легковажніше ставитися до зустрічей з іншими людьми й до можливості їх інфікувати.

 

Схожі статті

Теж покинула Україну і гайнула одразу до чоловіка: Каменських несподівано засвітилася за кордоном з Потапом

Після чуток про розставання, співачка Настя Каменських несподівано засвітилася з Потапом. Що робили "колишні" чоловік та дружина на одній кухні? Та хто в той момент був поруч?

Наталія Сумська розповіла про пророцтво, яке почула її мама, а потім і вона: “Прийде на світ Божий”

Знаменита українська акторка Наталія В'ячеславівна Сумська розповіла про неймовірну подію, яка сталася у житті її покійної матері Ганни Іванівни.

Оля Фреймут показала, як змінилася закордоном: обличчя, де час залишив слід, а не лікар уколами ботоксу

Телеведуча Оля Фреймут вперше за довгий час знялася у професійній фотосесії. Як відреагували на нові знімки знаменитості, її шанувальники? Читай далі у матеріалі.

Уникаємо психологічних проблем: Дмитро Карпачов назвав 3 казки, які не варто читати дітям та пояснив чому

Казки відкривають дітям усесвіт, де можливі всілякі пригоди та чудеса. Проте, виявляється, книжки, що ми читаємо дітлахам, потрібно ретельно обирати.

Експерти поділились, яка каша є найкориснішою: гречка, вівсянка чи перловка – що найкраще сприяє схудненню

Сьогодні ми детально розповімо вам про користь та переваги найпопулярніших круп, які є доступними для кожної людини. Експерти назвали найкориснішу кашу.

Екс-чоловік Лорак Мурат Налчаджиоглу офіційно розлучився: як відреагувала на це колишня дружина Лілія Реус

10 місяців тривав офіційний шлюб турецького бізнесмена Мурата Налчаджиоглу та візажистки Лілії Реус. Фактично пара розлучилася через 5 місяців після весілля.