|
25.06.2021 14:00

До кінця 2021 року пенсії українців перерахують в три етапи: кому саме очікувати на підвищення та на скільки

Українським пенсіонерам до кінця поточного 2021 року слід очікувати на підвищення пенсійних виплат, які пройдуть в три етапи.

На офіційному сайті Пенсійного фонду України можна побачити графік майбутнього перерахунку пенсій, перший з яких відбудеться зовсім скоро – вже 1 липня.

У зв’язку з підвищенням прожиткового мінімуму для українців буде підвищена і мінімальна пенсія за віком, а також доплата за стаж понад норму. Крім того, в наступному місяці встановлять по 100 гривень доплати всім тим, хто в минулому році вийшов на пенсію і чиї виплати досі не індексувалися.

У четвертому кварталі (з 1 жовтня 2021-го) збільшаться пенсії чоловіків і жінок старше 75 років. Для них мінімальна пенсія складе 2500 гривень після підвищення виплат на 400 гривень.

Перерахунок пенсій пов’язаний зі збільшенням прожиткового мінімуму

В кінці року, а саме з 1 грудня 2021-го, після чергового збільшення прожиткового мінімуму знову піднімуть пенсію за віком, а також доплати за стаж понад норму.

Також варто відзначити, що в уряді знову точаться дискусії з приводу пенсійного віку українців. На цей раз для певних категорій громадян його хочуть знизити, але для більшості – підвищити.

Щаслива безбідна старість

Так, жінки, які народили та виховали дитину до її шестирічного віку, мають право на зменшення пенсійного віку на 6 місяців. Застосовується таке зниження на кожну дитину, проте в загальному перерахунку піти матерям на пенсію раніше, ніж на три роки, не можна.

Одночасно з цим з січня 2023 року пенсійний вік щороку збільшуватиметься на один місяць. Таке збільшення триватиме 2 роки і закінчиться у січні 2035-го.