У Городниці археологи знайшли не лише монети

Знайдені у Городниці монети стали початком серйозніших археологічних знахідок.

У місці розкопок біля села Городниця Житомирської області, де наприкінці серпня археологи знайшли 38 старовинних монет, відкрилася ще одна археологічна знахідка. Нею стало городище часів Русі. Тепер перед археологами та істориками стоїть важливе завдання, зрозуміти що це було за городище, чим жило і як функціонувало. Головне питання, яке постало перед дослідниками, з’ясувати чому про городище протягом тисячоліть не було жодної інформації. Щодо монет, то на них видно невідомі донині штампелі.

Знайдені під час розкопок монети
Знайдені під час розкопок монети

Знайдене городище розташовувалось, за словами археологів, за 1,5 кілометри від місця, де на березі річки Случ вони знайшли монети. Крім того, саме у місці знахідки через річку є зручна переправа. Ймовірно, у цьому місці через річку Случ проходили стародавні торгові шляхи.

Окрім цього, співробітник Інституту історії України НАНУ Олександр Алфьоров зазначив, що залишки городища знайшли на території парку. Він є пам’яткою садово-паркового мистецтва і був закладений у 19 ст. Це означає, що під парком знаходиться дуже насичений культурний шар. Тобто, тут можна знайти скло, кахлі, кістки, кераміку. Ці знахідки свідчать, що у місті було активне соціальне життя. Про це розповів керівник Житомирської археологічної експедиції Андрій Петраускас.

Залишки валів у Городниці
Залишки валів у Городниці

Археолог передбачає, що знайдене городище є ні чим іншим, як руїнами міста Звягель, про яке згадувалося у літописі. За словами науковця, у городищі збереглися дитинець та оборонні споруди.

Андрій Петраускас стверджує, що Городниця, за характером архітектури вважається класичним європейським містом. А, судячи з результатів розкопок, руїни городища могли бути старим варіантом поселення. А місто могло називатися по-іншому і бути пов’язаним зі Звягелем. Вадливість знахідки підкреслюється тим, що раніше під час археологічних розкопок згаданих руїн не знаходили.

Тепер історики та археологи мають вивчити літописи й ідентифікувати рештки городища. Цілком імовірно, що належать вони прамісту Городниці, але у документах тих часів було відоме за зовсім іншою назвою.

Схожі статті

Колеги ненавиділи Узерлі сильніше, ніж Хюррем Султан в гаремі у “Величному столітті”: все через один вчинок

Найпопулярнішим турецьким серіалом можна по праву вважати багатосерійну драму "Величне століття", яка розтягнулася на велику кількість сезонів та подарувала світу нову Роксолану.

Даша Астаф’єва приховує, що вийшла заміж за молодого багатія: обранець на 10 років молодший – блогер

Скандальний блогер Богдан Беспалов заявив, що одна із найкрасивіших жінок в українському шоубізі Даша Астаф'єва таємно вийшла заміж. Що відомо про її обранця та перша реакція знаменитості.

Опубліковано знімок Кацуріна із зататуйованим торсом. На фото він не сам: поруч не Надя, а чоловік (ФОТО)

Надя Дорофєєва заінтригувала Мережу фотографією, на якій її чоловік блогер та ресторатор Михайло Кацурін разом зі своїм близьким другом готують вечерю. Що дивного було на знімку?

Модні зачіски для жінок за 40 років, які омолоджують та пасують для тонкого волосся – просто та зі смаком

Сьогодні ми поділимось з вами порадами від професійних стилістів, що запропонували найкращі зачіски для жінок 40+. Саме ці стрижки омолоджують та чудово пасують для тонкого типу волосся.

Фіналістка “Холостяка” Яна Соломко вдруге вийшла заміж та поділилася кадрами зі свята: знову дружина

Знаменита співачка Яна Соломко, яка не так давно оскандалилася в Україні через свою позицію, знову вийшла заміж. Ексклюзивними кадрами з торжества вона поділилася 27 березня.

“Дика Ребрик у строю”: 42-річна Лілія Ребрик сміливо продемонструвала себе в боді після третіх пологів

15 березня 2024 року ведуча та актриса Лілія Ребрик народила третю доньку, а вже за два тижні з'явилася на фото в ефектному образі, що підкреслює фігуру.