Мальовничі каньйони України, які варто відвідати

Закриті кордони – не привід сидіти вдома. Можна провести час з користю і відвідати мальовничі місця України.

Мандрівка Україною може подарувати враження не гірші, аніж поїздка за кордон. Це, зокрема, стосується і каньйонів.

Пропонуємо вам список каньйонів, які варто відвідати в Україні.

Буцький каньйон

Розташований неподалік від Києва поблизу мальовничого села Буки. Через його красу, це місце ще називають «маленькою Швейцарією». Цей каньйон входить до національного переліку «7 чудес України». Тут розташовані залишки споруд з величезних брил граніту, що за своїми масштабами подібні до всесвітньо відомого Стоунхенджу.

Буцький каньйон
Буцький каньйон

До речі, на річці Гірський Тікич, на якій і розташований каньйон, була збудована перша в Україні гідроелектростанція. А сама річка у 1972 році отримала статус державної пам’ятки природи місцевого значення. Таке звання водойма отримала через те, що на повністю рівнинній території Черкаської області водоспад «Вир» і річка поводяться, як гірські.

Коростишівський каньйон

Він утворився після природного затоплення гранітновидобувного кар’єру поблизу містечка Коростень. Раніше тут справді видобували граніт, але після закриття підприємства вода затопила кар’єр, утворивши природний басейн. Його особливість полягає у тому, що навіть у сильну спеку вода тут залишається прохолодною. А на скелях, що звисають у воду, тренуються альпіністи. Тут навіть є свій «Язик троля». От тільки під ним не бездонне урвище, а цілком видима поверхня води. Не так страшно, як на норвежському, але вражень не менше.

Коростишівський каньйон
Коростишівський каньйон

Актовський каньйон

Він є частиною регіонального ландшафтного парку «Гранітно-Степове Побужжя».

Особливістю коньйону є те, що він розташований на найстарішій частині суші у Євразії. А родзинкою місцевості є комплекс утворень зі скелями і своєрідною водною та екосистемами.

Актовський каньйон
Актовський каньйон

Це місце ще називають «Долиною диявола». А все тому, що тут було кілька визвольних битв з великою кількістю полеглих. За переказами місцевих жителів, ночами тут чується дзвін зброї і крики, а деякі навіть стверджують, що можна навіть побачити козаків і татар. І з цієї причини сюди не радять ходити по одинці. Можна заблукати і, навіть, збожеволіти.

Дністровський каньйон

Вважається одним з найбільших каньйонів України. Якщо дивитися на нього згори, то його звивисте русло нагадує річку Колорадо у Сполучених Штатах або норвежські фіорди. Лише ці пейзажі не такі похмурі і суворі. На вершині каньйону розташований Заліщинський острів, який за свою унікальну природу занесений до переліку 7-ми чудес України. Він знаходиться у регіональному природно-ландшафтному парку «Дністровський каньйон».

Дністровський каньйон
Дністровський каньйон

Тетерівський каньйон

Каньйон входить до п’ятірки найкрасивіших каньйонів України. Неймовірної краси пейзажі, створені скелями, водою, багатовічними соснами і водоспадами – візитівка Житомирщини. А високі скелі – місце паломництва скалолазів всієї України. Часто ці місця порівнюють з фіордами Норвегії та Нової Зеландії за їхню неприступність та вражаючу природу.

Тетерівський каньйон
Тетерівський каньйон

Схожі статті

У короля Великобританії Чарльза III діагностували рак: подробиці з Букінгемського палацу

Декілька годин тому Букінгемський палац шокував заявою про стан здоров'я Монарха. У 75-річного короля Великобританії Чарльза ІІІ діагностували рак. Чому вирішили розкрити діагноз Монарха?

Скільки коштує хліб в різних країнах: по 25 гривень в Україні, по 6 доларів в Америці та по 5 злотих в Польщі

Хліб – завжди був головною стравою всюди, по всьому світу. Не дарма кажуть, "Хліб – усьому голова". І це дійсно так, бо це універсальний продукт, який можна їсти з будь-чим і залишитися ситим надовго.

Як навчалися діти під час Другої світової війни та якою була українська школа: спогади дітей війни

Часи Другої світової війни були складними для всього радянського простору, адже загарбники не шкодували нікого. Це було справжнє випробування для багатьох народів

Аліна Кабаєва знову вагітна, але батько поповненню не радий: що відомо про таємних дітей російського диктатора

За повідомленнями британських ЗМІ, російська гімнастка Аліна Кабаєва, якій приписують любовні стосунки з президентом рф путіним, знову вагітна.

Матір Гаррі Поттера Джоан Роулінг відповіла путіну, який намагався її “підкупити”: назвала президента росії вбивцею

Всесвітньо відома авторка серії романів "Harry Potter" Джоан Роулінг публічно відповіла Володимиру путіну та звинуватила його в убивствах.

Можливо не помер: новину про смерть Володимира Жириновського спростували, але шансів на одужання мало

Новина про смерть Володимира Жириновського виявилася вельми суперечливою. Деякі російські політики стверджують, що насправді лідер ЛДПР не помер.