Унікальний замок-церква на північному заході Франції

Замок посеред затоки і майже постійно оточений водою звучить як щось фантастичне і здається неможливим.

Абатство Мон-Сен-Мішель вражає розмірами та величчю. А історія його створення оповита легендами. Ніхто точно не знає коли і ким воно було збудоване.

Існує кілька версій виникнення абатства. Перша легенда базується на тому, що острів спорудили велетні, предки Гаргантюа. Вони змагалися хто далі віднесе величезні камені, але не змогли їх віднести далеко і кинули неподалік берега. Проте існує інша легенда, яка, на думку французів, достовірніша. За нею у 708 році до єпископа Обера уві сні прийшов Архангел Михаїл і наказав збудувати на горі церкву-монастир. Він приходив до єпископа кілька разів, але той послухав Архангела лише з третього разу. Зрештою святий розсердився на неслухняного монаха і ткнув йому пальцем в лоба. Тепер усім відвідувачам Мон-Сен-Мішель показують череп єпископа Обера зі слідом від пальця Архангела.

Що з цього правда, а що – ні не відомо. Цілком можливо, що жодна з версій не пояснює створення монастиря.

Відвідувачі люблять його не за легенди чи міфи, а за красу і неприступність. Гора знаходиться в затоці і майже постійно оточена водою. А коли вода відступає, абатство і замок охороняють сипучі піски. Щороку сюди приїжджають сотні туристів, аби на власні очі побачити Мон-Сен-Мфшель.

Абатство Мон-Сен_Мішель
Абатство Мон-Сен_Мішель

Відвідувачі зі стажем та путівники не радять ходити територією замку в період припливів і відпливів, оскільки є ризик не вибратися звідти. Під час припливів вода прибуває настільки швидко, що є ризик не встигнути дістатися до фортечних стін. А під час відпливів вода відступає на 18 км від берега і можна спробувати пройти до абатства пішки. А от повернутися пішки навряд чи вдасться, адже відплив триває лише 5-6 годин, а тоді вода повертається зі швидкістю, що майже дорівнює середній швидкості руху автомобіля. Двічі на рік абатство стає островом, а рівень води щодня збільшується на 10 метрів.

Тут буде цікаво не лише любителям старовини та історії, а й фанатам «Володаря Перстнів». Цей замок-абатство став прототипом фортеці Мінас-Тіріт. І любителі фільмів отримають задоволення побувати на місці зйомок улюбленої кіноісторії.

Важко визначити що саме робить Мон-Сен-Мішель унікальним: неприступні хвилі, що б’ють об скелі, історія створення, кінематоргафічність місцевості, небезпека, пов’язана з припливами і відпливами. Чи все разом, але факт лишається фактом, що це місце притягує багатьох туристів з усього світу.

Схожі статті

Жінка відростила 13-метрові нігті та потрапила у Книгу рекордів Гіннеса: яка довжина була у її попередників?

63-річна жителька Міннесоти почала відрощувати свої нігті ще у школі. Проте, вона не перша, хто має таке досягнення. Ким були її попередниці та який рекорд тримали вони?

Відома іспанська акторка показала фото своєї доньки, батьком якої є її рідний син: як таке можливо?

Акторка показала фото однорічної доньки та зауважила, що вона цілковита копія свого батька. Подробиці історії читайте у матеріалі порталу Сенсація.