Дендропарк «Софіївка»: перлина, створена з любов’ю

Дендропарк «Софіївка» – гармонійне поєднання природи і витворів архітектурного мистецтва.

Парк було створено у 1796 році за наказом польського магната Станіслава Потоцького як подарунок дружині Софії. Деякі говорять, що дендропарк, названий на її честь був весільним подарунком, дехто стверджує, що парк Софії подарували на день народження, а ще дехто говорить про подарунок до дня янгола.

Розповідають, що Софія була гречанкою, яку викупили на ринку в Стамбулі й привезли до України. Своєю вродою дівчина зачарувала не одного вельможу, але лише Станіслав Потоцький підкорив її серце. Вона сама продумала ідею романтичного парку з вкрапленнями грецької та римської міфології. А військовий архітектор Людвіг Метцен втілив у життя задум красуні-гречанки.

Дендропарк створювали на безлісій місцевості на березі річки Кам’янка, яка стала відправною точкою ландшафтного дизайну. У парку вдало поєднано водойми, архітектуру і дерева, які було доставлено з різних куточків світу. Під час будівництва дендропарку зберігся дуб віком понад 400 років.

У парку зібрано найкращі зразки світового ландшафтно-паркового мистецтва. Тут є всій англійський парк, Єлисейські поля, ставки з мостами і гроти з підземними річками. Окремою окрасою дендропарку є скульптури героїв давньогрецької та римської міфології. Тут усе нагадувало Грецію, батьківщину красуні Софії, а сам парк досі називають Елладою в мініатюрі.

Скульптура Амура
Скульптура Амура

В «Софіївці» можна побувати у гротах Каліпсо. Венери і Діани, проплисти підземною річкою і наприкінці потрапити у царство Аїда і вибратися на поверхню, подумати у гроті «Сумнівів та самотності». А за натхненням Софія ходила на терасу Муз. Кажуть, що Софія часто плавала річкою у човні, але виключно від царства Аїда, тобто від смерті до життя.

Парк – це не лише гроти, ставки та фонтани. Його вважають великим ботанічним садом, де зібрані рослини з усього світу.

Фонтан "Змія"
Фонтан “Змія”

Відвідувачі парку розповідають про місця, здатні виконувати бажання. І найчастіше згадують Грот Щастя та Великий Водоспад, біля яких можна просити все, що завгодно. Не відомо збувалися бажання чи ні, але відвідувачі не оминають ці місця у не гребують можливістю загадати бажання і повірити в чудо.

Схожі статті

Жінка відростила 13-метрові нігті та потрапила у Книгу рекордів Гіннеса: яка довжина була у її попередників?

63-річна жителька Міннесоти почала відрощувати свої нігті ще у школі. Проте, вона не перша, хто має таке досягнення. Ким були її попередниці та який рекорд тримали вони?

Відома іспанська акторка показала фото своєї доньки, батьком якої є її рідний син: як таке можливо?

Акторка показала фото однорічної доньки та зауважила, що вона цілковита копія свого батька. Подробиці історії читайте у матеріалі порталу Сенсація.

Найстарший чоловік у світі повідав, як дожив до 111 років та дав дієві поради: “Щоп’ятниці їм фіш-енд-чипс”

Судді Книги рекордів Гіннесу визначили найстаршого чоловіка у світі. Хто він, де живе та які секрети довголіття чоловік повідав світові, читайте в матеріалі порталу Сенсація.