Як з 1 квітня змінюється перелік продажу ліків в аптеках України: несподівані новини для народу від експертів

Нікого вже не дивують зміни законодавства, але дещо все ж таки стає справжнім здивуванням для українців. Як наприклад останні новини про ліки, які тепер можна буде придбати в аптеці лише за рецептом.

Як ми всі вже встигли помітити за останню добу мережа просто кишить різними мемами з приводу нової реформи про ліки. Але не кожен громадянин дійсно розуміє, що відбувається і чому 31-го березня в аптеках міста були такі шалені черги. А річ в тому, що тепер деякі лікарські препарати неможливо буде придбати без спеціального рецепта. Його, за правилами можна отримати на прийом у лікаря. Але тепер правила отримання рецепта оновилися. З 1 квітня чинності набирають е-рецепти, тобто, електронні, які можна отримати на той чи інший препарат без відвідування лікарів.

Які ліки терер суто за рецептом

Ще з далекого  2021 року в Україні запустили новомодні  е-рецепти, що стосуються найбільш поширених хронічних та соціально значущих хвороб серед українців. Наприклад:

  • серцево-судинні;
  • бронхіальна астма;
  • профілактика інфарктів та інсультів;
  • гіпертонічні хвороби;
  • цукровий діабет;
  • епілепсія.

Та вже з серпня 2022 року обов’язковою стала виписка е-рецептів на антибіотики. Саме ці препарати належать до рецептурної групи препаратів, бо без приписання лікарів вони можуть нашкодити здоров’ю людини. Тому рецепти є як спосіб застереження

Як тепер придбати ліки

І вже наступним запланованим кроком, яки відбувся 1 квітня 2023 року – це перехід на виписку е-рецептів залишків рецептурних лікарських засобів. До 1 квітня певні препарати мали відпускатися за рецептом, але лише паперовим, але тепер і за е-рецепом. Якщо аптека відпускала такі ліки без рецепта — вона свідомо порушувала закон, та раніше це не перевірялося. А тепер ця справа взята під новий вид контролю.

Сайт використовує cookies для поліпшення роботи з уподобаннями користувачів.