Як відрізнити коронавірус від ГРВІ та грипу: роз’яснення лікарів

Грип, застуда і коронавірус мають схожі симптоми, однак у разі захворювання на COVID-19 є характерні ознаки - це втрата нюху, а також кишкові розлади.

Восени і взимку в Україні традиційно збільшується захворюваність на грип та ГРВІ. Тим часом зараз в світі, і в тому числі в нашій країні – пандемія нового коронавірусу SARS-CoV-2.

Вірусні респіраторні захворювання мають доволі схожі між собою клінічні прояви. Тож  симптоми грипу, COVID-19, і ГРВІ можна легко сплутати. Про це розповіла лікарка-епідеміолог Національної експертної групи з інфекційного контролю (NEGIC) Катерина Сояк, інформує ТСН.ua.

Лікарка зазначила, що початок хвороб теж досить схожий, але у COVID-19 значно довший інкубаційний період. На застуду або грип людина може захворіти за кілька годин. Тим часом COVID-19 у хворого може проявитися протягом двох тижнів. Однак, щоб точно зрозуміти, яке в людини захворювання, необхідне лабораторне підтвердження.

І все-таки є деякі характерні ознаки, які допоможуть розпізнати смертельно небезпечний COVID-19  – це втрата нюху, на яку скаржилися більшість хворих, також часто інфікування коронавірусом супроводжується кишковими розладами.

Є проте і один невеликий позитивний момент. Малоймовірно, що хвора на грип людина інфікується коронавірусом, тому що віруси між собою «конкурують».

Медик зазначила, що в країні проходить підготовка до сезону грипу, тому планують розробити нову тест-систему, з допомогою якої можна буде дізнатися з одного зразка, чим захворіла людина: грипом, парагрипом чи COVID-19.

Дослідники з Університету Південної Кароліни вважають, що вже при появі перших симптомів можна зрозуміти, що «підчепила» людина: грип чи коронавірус. Адже послідовність появи симптомів при коронавірусі та інших хворобах різна.

Симптоми грипу та коронавірусу
Симптоми грипу та коронавірусу

Науковці побудували таку залежність між головними респіраторними захворюваннями та їхніми першими симптомами.

Вони стверджують, що:

  • це COVID-19, якщо спершу піднімається температура;
  • маємо справу з грипом, якщо спочатку з’явився кашель;
  • це застуда, якщо першим появився біль в горлі;
  • це алергія, якщо з’явилася нежить та сльозяться очі.

Нагадуємо, що ефективним засобом профілактики грипу, який іноді спричиняє важкі ускладненя, є вчасне щеплення.

Схожі статті

Як покращити стан шкіри без косметолога в домашніх умовах: 5 простих способів, про які ви точно не знали

Сьогодні ми поділимось з вами корисними порадами, що допоможуть покращити стан вашої шкіри в домашніх умовах. Дотримуючись цих простих правил, послуги косметологів вам не знадобляться.

5 трендів манікюру, які повернуться в моду цієї весни: акварель, натуральні кольори, краса в простоті (Фото)

Сьогодні ми розкриємо вам всі нові тенденції в дизайні манікюру. Деякі тренди повернулись в моду саме цієї весни, тож обирайте найкращий дизайн на ваш смак.

Просто додай це у шампунь: блискуче волосся без посічених кінчиків і сивини гарантоване. Копієчний засіб

Посічені кінчики - не лише косметична проблема, а й ознака того, що волосся потребує додаткового догляду. Пропонуємо до вашої уваги основні причини посічених кінчиків та лайфхаки для відновлення.

Просто додай це у шампунь: глянцеве волосся без посічених кінчиків гарантовано. Салонний догляд вдома

Мати шикарне волосся, наче з обкладинки, — це мрія багатьох людей. Комусь пощастило отримати його від народження, а для когось це щоденна тинанічна робота.

Чому не можна стригти самого себе: народні прикмети, пов’язані з волоссям, та їх пояснення

Стрижка волосся – це завжди особливий момент для кожної людини. Переважно зробити зміни в зачісці наважуються в якийсь із доволі складних періодів життя.

Шкіра, як шовк: поради від українських та голлівудських зірок – Дорофєєва, Полякова, Еністон, Йохансон та інші

Знайти дієвий метод догляду за шкірою для досягнення ідеального результату — завдання не з простих. Втім українські та голлівудські зірки поділились своїми робочими лайфхаками.