Чому виникають судоми і як їх позбутись: цінні поради від лікарів

Багато людей зустрічаються з таким неприємним явищем, як судоми. Вони можуть бути сильними і доставляють болючі відчуття. У чому причина і як з ними боротись, розповідають лікарі.

Якщо ви відчуваєте судоми — отже тонус м’яза різко та болісно піднявся. Це може тривати від 10 до 15 секунду. Майже всі зустрічались з судомами і можуть чудово описати їх характер. Але в чому причина такого різкого болю? Розповідають лікарі.

У чому причина судом

Появу судом лікарі ділять на дві основні групи — фізичне навантаження та різні системні патологічні стани. Перші — це якщо ви займаєтесь бігом або велоспортом. Іншими словами — заняття циклічними видами спорту. У такому випадку організм сам добре впорається з судомами. З’являються вони тому, що на м’язи було покладене велике навантаження або ж організму не вистачає таких мікроелементів, як кальцій і магній. Вони допомагають правильному м’язовому скороченню.

Якщо справа стосується другої причини появи судом — це вже серйозно. Адже таким чином організм хоче повідомити про патологію. Це можуть бути варикоз, неінсулінозалежний цукровий діабет, ниркова недостатність, плоскостопість, дисбаланс тиреоїдних гормонів, хвороба Паркінсона, цироз печінки, спазмофілія, різні пухлини, розсіяний склероз, ГРВІ та багато інших. Отже, якщо ви відчуваєте судоми більше ніж 2-3 рази на місяць — це серйозний привід звернутися до лікаря.

У чому причина судом
У чому причина судом

Що робити для профілактики судом

Для того, щоб урегулювати нормальне м’язове скорочення, варто оснащувати організм такими мікроелементами як кальцій, калій та магній. А щоб він краще засвоювався — додайте вітамін В6. Така профілактика чудово підходить при циклічних тренуваннях. Перед цим варто пройти консультацію у лікаря і не діяти самостійно. Також лікарі радять звернути увагу на своє харчування. Адже якщо організм отримує всі потрібні речовини через їжу, то жодні судоми не потривожать.

Якщо ви маєте виражену плоскостопість — варто виготовити спеціальні ортопедичні устілки, хоча б на час тренування. До того ж, лікарі радять 2-3 рази на тиждень розтягувати ікри.

Схожі статті

Дієтологи назвали найкорисніший сніданок – таку смакоту їдять Тіна Кароль та Катерина Осадча

Сьогодні ми поділимось з вами, чому ж не варто пропускати сніданок, а також розповімо про найкорисніші продукти, що допоможуть підтримувати тіло в тонусі протягом усього дня.

Аніта Луценко розповіла, як зменшити талію і схуднути в руках: найефективніші вправи цієї весни

Відома спортсменка та тренерка Аніта Луценко в особистому фотоблозі поділилась ефективними порадами щодо схуднення. Сьогодні ми розповімо про найкращі вправи, що стали трендом цієї весни.

В рази корисніша за звичайну крупу: рецепт каші із зеленої гречки для тих, хто піклується про здоров’я

А чи знали ви, що гречка здатна зміцнювати імунітет та є найкориснішою крупою, яка насичена великою кількістю поживних речовин? Сьогодні ми розповімо вам про корисні властивості зеленої гречки.

Як покращити стан шкіри без косметолога в домашніх умовах: 5 простих способів, про які ви точно не знали

Сьогодні ми поділимось з вами корисними порадами, що допоможуть покращити стан вашої шкіри в домашніх умовах. Дотримуючись цих простих правил, послуги косметологів вам не знадобляться.