Темні кола під очима: чому вони з’являються і як їх позбутися

Темні кола - це коли шкіра під обома очима здається потемнілою. Є кілька факторів, які можуть їх викликати.

На темні кола під очима скаржаться досить багато людей. Це поширена проблема, яку часто намагаються замаскувати за допомогою косметики, тим часом як від них можна позбутися природним чином або зменшити їхні прояви.

Що таке темні кола під очима?

Всім знайома ситуація, коли шкіра під очима здається потемнілою. Появу темних кіл спричиняють два дерматологічні захворювання:

  • Витончення шкіри під очима людини, внаслідок цього кровоносні судини стають більш помітними.
  • Опухлість очей, в результаті під очима з’являються темні тіні.

Темні кола можуть з’являтися з багатьох різних причин, пов’язаних або не пов’язаних з проблемою зі здоров’ям. Так, вони можуть бути спричинені спадковістю, виникати ще в дитинстві і погіршуватися в старшому віці. Хороша новина: темні кола під очима можна лікувати і хоча би зменшити в залежності від того, що спричинило їх появу. Ось шість поширених причин появи темних кіл під очима і способи їх зменшення.

Нестача сну

Нестача сну може спричинити блідість шкіри. Якщо ви надто мало спите, то кровоносні судини під шкірою стають помітнішими, що виглядає як темні кола. Якщо ви збільшите тривалість сну хоча б до 7-8 годин на добу, це зменшить прояви темних кіл.

Старіння

З віком тканини навколо наших очей починають стоншуватися, в результаті чого вони стають опухлими. Сучасна медицина пропонує методи лікування цього недоліку, наприклад, лазерна терапія і філери. Однак не всім можна проводити ці процедури, тому варто обговорити з лікарем оптимальний для вас варіант.

Алергія

Алергія і сухість очей можуть також стати причиною появи темних кіл. Коли у людини алергічна реакція, її тіло починає виділяти гістаміни, що можуть спричинити свербіння і почервоніння очей. Це може викликати посилення роздратування, набряку і появи темних тіней.

Медики вважають, що прийом антигістамінних препаратів може допомогти зменшити симптоми алергії, такі як темні кола. Водночас не радять приймати антигістамінні, якщо алергії немає.

Мало кому личать темні кола під очима
Мало кому личать темні кола під очима

Генетика

Дослідження, яке було проведене в 2015 році і опубліковане в бразильському медичному журналі Anais Brasileiros de Dermatologia, аналізувало фізіологічні причини та фактори способу життя, що впливають на серйозність і ризик появи темних кіл у жителів Бразилії.

Науковці виявили, що сімейний анамнез був найважливішим фактором, пов’язаним з темними колами.  При цьому середній вік появи темних кіл серед учасників дослідження становив 24 роки.

Генетика може визначити декілька факторів, які викликають появу темних кіл: рівень колагену в організмі і вироблення гормону меланіну.

Нестача заліза і анемія

Для анемії характерна недостатня кількість червоних кров’яних тілець. Зазвичай ця проблема пов’язана з нестачею заліза в раціоні людини.

При анемії клітини крові не здатні переносити необхідну кількість кисню до тканин організму, в тому числі під очі. Це може спричинити появу темних кіл під очима хворого. Після лікування анемії багато людей відзначають зменшення прояву темних кіл.

До ознак анемії належать постійна втома, блідість шкіри, запаморочення.

Вживання багатих на залізо продуктів, таких як боби, шпинат, і морепродукти, може запобігти і вилікувати цю хворобу.

Куріння і вживання алкоголю

Куріння і алкоголь зневоднюють шкіру, тому можуть спричинити збільшення темних кіл. Так, вживання алкоголю викликає розширення кровоносних судин під очима, тому темні кола стають більш помітними.

Окис вуглецю, який міститься в усіх сигаретах, позбавляє шкіру курця кисню, тому вона може виглядати темніше в місцях з тонкою шкірою, в тому числі, під очима. Мало того, куріння прискорює старіння шкіри, адже воно розщеплює такий важливий для пружності і еластичності шкіри колаген.

Схожі статті

Дієтологи назвали найкорисніший сніданок – таку смакоту їдять Тіна Кароль та Катерина Осадча

Сьогодні ми поділимось з вами, чому ж не варто пропускати сніданок, а також розповімо про найкорисніші продукти, що допоможуть підтримувати тіло в тонусі протягом усього дня.

Аніта Луценко розповіла, як зменшити талію і схуднути в руках: найефективніші вправи цієї весни

Відома спортсменка та тренерка Аніта Луценко в особистому фотоблозі поділилась ефективними порадами щодо схуднення. Сьогодні ми розповімо про найкращі вправи, що стали трендом цієї весни.

В рази корисніша за звичайну крупу: рецепт каші із зеленої гречки для тих, хто піклується про здоров’я

А чи знали ви, що гречка здатна зміцнювати імунітет та є найкориснішою крупою, яка насичена великою кількістю поживних речовин? Сьогодні ми розповімо вам про корисні властивості зеленої гречки.

Як покращити стан шкіри без косметолога в домашніх умовах: 5 простих способів, про які ви точно не знали

Сьогодні ми поділимось з вами корисними порадами, що допоможуть покращити стан вашої шкіри в домашніх умовах. Дотримуючись цих простих правил, послуги косметологів вам не знадобляться.