Categories Здоров’я

Вітамін Д3: для чого він так потрібен в організмі і яка добова норма споживання

Вітамін Д3 відіграє одну із найважливіших функцій для нашого організму. Розповідаємо, чому він так важливий та яка добова норма його споживання.

Чому вітамін Д3 такий важливий?

  • Зміцнює імунітет. Без цього вітаміну наш організм більш вразливий до навколишніх інфекцій. Іншими словами, у нього немає ресурсів боротись з ним. Тому навіть науковці довели, що регулярний прийом цього вітаміну допомагає знизити захворюваність на ГРВІ як у дітей так і в дорослих.
  • Нормальний ріст кісток. Вітамін Д3 також може похвалитись змогою чудово регулювати метаболізм кальцію і фосфатів. Це у свою чергу сприяє правильній мінералізації кісток. Вони стають міцнішими та здоровішими. Це вкрай важливо для дітей та людей, які відновлюються після травм кісток.
  • Підтримка м’язів у тонусі. Окрім кісткової системи, вітамін Д3 підтримує і м’язову. Він відповідає за синтез білка і механізми м’язового скорочення. Якщо ці механізми працюють правильно, то стан м’язів завжди буде в належному вигляді.
  • Нормалізація роботи щитовидної залози. Якщо у пацієнта спостерігається зниження рівня гормонів щитовидної залози і метаболізму, то лікарі досить часто приписують вітамін Д3. Він допомагає синтезувати важливі гормони і привести всю систему до ладу.
  • Підтримка репродуктивної функції. Також цей вітамін добре впливає на репродуктивні органи чоловіків і жінок. Д3 потрібен для нормального сперматогенезу у чоловіків і правильного дозрівання ендометрія і фолікулів у жінок.
Вітамін D3

Яка добова норма споживання вітаміну Д3?

У першу чергу, перед прийомом будь-яких вітамінів варто порадитись з лікарем, щоб це не призвело до небезпеки. Однак існують прийняті професійним співтовариством дози, які можна приймати без додаткової консультації лікаря. Тому добова норма вітаміну Д3 для жінок і чоловіків у віці від 18 до 50 років становить не менше 600-800 МО. Вагітним варто приймати 800-1200 МО/добу. Для дітей від року до трьох — 1500 МО/добу. Дітям від трьох до 18 років — 1000 МО/добу.

Share