Які маски найкраще захищають від коронавірусу: дослідження вчених

Американські вчені протестували найпопулярніші захисні маски і розповіли, які з них насправді захищають, а які лише відіграють роль аксесуару.

Дослідники із Університету Дьюка провели ряд досліджень над масками і виявили, якими можна користуватись, а які краще залишити дома. Результати їх досліджень було опубліковано в журналі Science Advances.

З початком пандемії та контролем за носінням засобів індивідуального захисту, з’явився і дефіцит на ці засоби. Тому у продажі з’явилась велика кількість альтернативних масок, зокрема саморобних. Учені взяли до уваги 14 найпопулярніших типи захисник масок і провели дослідження. Яким чином вони перевіряли їх ефективність? Все просто: учені розприскували через тканину аерозолі, а потім за допомогою лазера і мобільної камери фіксували кількість викидів, що надходять у навколишнє середовище під час розмови. А для повної точності робили це приблизно десяток разів.

Які захисні маски виявились найефективніші?

Захисні маски
Захисні маски

Серед протестованих масок найкращий результат показали аксесуари типу N95, які щільно прилягають до обличчя. “Переможцями” виявились не всі моделі, а лише ті, у яких відсутній вбудований клапан. При дослідах вчені виявили, що маски з клапанами наражають людей на ще більшу небезпеку.

Хорошим результатом можуть похвалитись і хірургічні респіратори та маски з комбінованих матеріалів. Вони забезпечують додаткову фільтрацію від навколишніх вірусів.

А тепер поговоримо про маски, які провалились при випробуванні. Це тканинні пов’язки і бандани. А флісові маски, які зазвичай використовують бігуни, приносять ще й шкоду для здоров’я. Вони блокують краплі слини і сприяють їх фрагментації. Простіше кажучи, слина може розбитись на більш дрібнішу і краще переноситись по повітрю і ще гірше — переносити вірус. Учені зазначили, що такі маски можуть бути ефективними тільки проти вихлопних газів та пилу, але від вірусу не захистить ні вас ні оточуючих.

Схожі статті

Як покращити стан шкіри без косметолога в домашніх умовах: 5 простих способів, про які ви точно не знали

Сьогодні ми поділимось з вами корисними порадами, що допоможуть покращити стан вашої шкіри в домашніх умовах. Дотримуючись цих простих правил, послуги косметологів вам не знадобляться.

5 трендів манікюру, які повернуться в моду цієї весни: акварель, натуральні кольори, краса в простоті (Фото)

Сьогодні ми розкриємо вам всі нові тенденції в дизайні манікюру. Деякі тренди повернулись в моду саме цієї весни, тож обирайте найкращий дизайн на ваш смак.

Просто додай це у шампунь: блискуче волосся без посічених кінчиків і сивини гарантоване. Копієчний засіб

Посічені кінчики - не лише косметична проблема, а й ознака того, що волосся потребує додаткового догляду. Пропонуємо до вашої уваги основні причини посічених кінчиків та лайфхаки для відновлення.

Просто додай це у шампунь: глянцеве волосся без посічених кінчиків гарантовано. Салонний догляд вдома

Мати шикарне волосся, наче з обкладинки, — це мрія багатьох людей. Комусь пощастило отримати його від народження, а для когось це щоденна тинанічна робота.

Чому не можна стригти самого себе: народні прикмети, пов’язані з волоссям, та їх пояснення

Стрижка волосся – це завжди особливий момент для кожної людини. Переважно зробити зміни в зачісці наважуються в якийсь із доволі складних періодів життя.

Шкіра, як шовк: поради від українських та голлівудських зірок – Дорофєєва, Полякова, Еністон, Йохансон та інші

Знайти дієвий метод догляду за шкірою для досягнення ідеального результату — завдання не з простих. Втім українські та голлівудські зірки поділились своїми робочими лайфхаками.