Що робити з надмірною роздратованістю: поради психолога

З роздратованістю зустрічався кожен. Але досить часто така поведінка може сигналізувати про серйозні захворювання. Розповідаємо, що означає дратівливість та як з нею боротись.

Що таке роздратованість 

Досить часто такий стан ми скидаємо на поганий настрій. Дратівливість може монотонно супроводжувати людину протягом певного часу. У цей час ми говоримо, що нам просто “все дратує”. У такому стані люди не чекають нічого хорошого і все що стається, сприймається через призму злості та роздратування.  

З цим станом люди зустрічаються досить часто, але він не несе шкоди, тільки якщо не починає заважати повсякденному життю.  

Які причини роздратованості 

Цей стан можна поділити на дві групи: психологічні і фізіологічні. До першої групи можна віднести серйозні психологічні стани, які вже потребують уваги лікарів, і тимчасовий стрес, який може пройти сам по собі. До другої групи відносяться недолік сну і діабет, незбалансоване харчування і зубний біль. Це можуть бути абсолютно різні стани, включаючи гормональні порушення.  

У такому випадку варто самостійно поспостерігати за своїм станом, щоб йти до лікаря з потрібною інформацією.  

Роздратованість
Роздратованість

Як боротись з роздратованістю самостійно 

У першу чергу спеціаліст попросить вас розповісти який спосіб життя ви ведете, як харчуєтесь та які препарати приймаєте, адже дратівливість може бути побічним ефектом від прийому ліків. Тому перед візитом спробуйте самі дати відповідь на ці питання, можливо саме у них криється причина. До того ж, поганий сон також може бути причиною роздратованості. У такому випадку потрібно виправити цей момент вашого життя.  

Досить часто лікарі радять вести щоденник емоцій і харчування, тренування і часу сну. Так ви зможете структурувати свій стан і виправити моменти, які не входять до норми. До того ж, ці замітки можна показати спеціалісту, щоб він міг дати оцінку.  

Якщо ви перебуваєте у стані надмірної дратівливості, намагайтесь притриматись такої інструкції:  

  • Дихайте з акцентом на довгий видих. Це допомагає швидко розслабитися. 
  • Відволікайтесь на щось. Намагайтесь сфокусувати свої думки на іншому.  
  • Скиньте свої емоції. Відійдіть в сторону, де вас ніхто не побачить і почує та прокричіть свої емоції, порвіть папір, тощо.  

Схожі статті

Дієтологи назвали найкорисніший сніданок – таку смакоту їдять Тіна Кароль та Катерина Осадча

Сьогодні ми поділимось з вами, чому ж не варто пропускати сніданок, а також розповімо про найкорисніші продукти, що допоможуть підтримувати тіло в тонусі протягом усього дня.

Аніта Луценко розповіла, як зменшити талію і схуднути в руках: найефективніші вправи цієї весни

Відома спортсменка та тренерка Аніта Луценко в особистому фотоблозі поділилась ефективними порадами щодо схуднення. Сьогодні ми розповімо про найкращі вправи, що стали трендом цієї весни.

В рази корисніша за звичайну крупу: рецепт каші із зеленої гречки для тих, хто піклується про здоров’я

А чи знали ви, що гречка здатна зміцнювати імунітет та є найкориснішою крупою, яка насичена великою кількістю поживних речовин? Сьогодні ми розповімо вам про корисні властивості зеленої гречки.

Як покращити стан шкіри без косметолога в домашніх умовах: 5 простих способів, про які ви точно не знали

Сьогодні ми поділимось з вами корисними порадами, що допоможуть покращити стан вашої шкіри в домашніх умовах. Дотримуючись цих простих правил, послуги косметологів вам не знадобляться.