Як налагодити режим сну: рекомендації спеціаліста

В наш час чимало людей страждають від порушень сну, тим часом здоровий достатній сон є одним із факторів нашого здоров'я.

Багато людей через велику завантаженість на роботі чи навчанні нехтують сном. Нерідко у них відсутній нормальний режим сну і немає звички лягати в один і той же час. Як наслідок, багато хто стикається з хронічним недосипом, який може завдати серйозної шкоди здоров’ю.

Тим часом саме здоровий достатній сон є одним із факторів нашого здоров’я.

Тож ми зібрали рекомендації лікарів, які допоможуть вам налагодити режим сну.

Складіть розклад пробудження і відходу до сну

Виходячи зі свого графіка, порахуйте, у якій годині вам потрібно прокинутися, щоб без поспіху зібратися на роботу або навчання. Це дозволить вибрати оптимальний час для засинання і пробудження.

Звичайно, оптимальна тривалість сну індивідуальна. Якщо комусь потрібно не менше восьми годин, то комусь цілком достатньо семи або шести. Поспостерігайте за тим, скільки ви спите і як себе почуваєте, щоб зрозуміти, яка кількість часу потрібна особисто вам.

Здоровий сон
Здоровий сон

Заводити будильник слід саме на той час, коли ви плануєте прокинутися. Не варто прокидатися раніше, відкладати підйом і знову провалюватися в сон.

Якщо ви розумієте, що ваш нинішній графік сну далекий від ідеального, не намагайтеся змінити його за один день

Щоб перебудуватися і почати жити за іншим розкладом, потрібно коригувати режим поступово.

Якщо ви хочете прокидатися раніше, спробуйте щодня заводити будильник на кілька хвилин раніше, поки не дійдете до бажаного графіка.

Створіть комфортні умови для сну

Забезпечте в кімнаті повну темряву і комфортну температуру.

Постарайтеся не використовувати перед сном мобільний телефон і взагалі не дивитися на екрани комп’ютера і гаджетів за годину до сну. Світло від монітора буде налаштовувати мозок на активність.

Постарайтеся утриматися ввечері від кави і чаю, а також від важких фізичних навантажень за кілька годин до сну

Стимулюючий вплив кофеїну на організм зберігається протягом декількох годин, тому його вживання може негативно позначитися на засипанні.

Крім того, рекомендується утриматися від куріння. Інтенсивні тренування також слід перенести на більш ранній час.

Тим часом, легкі фізичні навантаження, наприклад, прогулянки підуть тільки на користь.

Важливо пам’ятати, що організм відновлює свої ресурси саме уві сні, тоді як хронічне недосипання вкрай шкідливе і небезпечне для всіх систем організму.

Схожі статті

Дієтологи назвали найкорисніший сніданок – таку смакоту їдять Тіна Кароль та Катерина Осадча

Сьогодні ми поділимось з вами, чому ж не варто пропускати сніданок, а також розповімо про найкорисніші продукти, що допоможуть підтримувати тіло в тонусі протягом усього дня.

Аніта Луценко розповіла, як зменшити талію і схуднути в руках: найефективніші вправи цієї весни

Відома спортсменка та тренерка Аніта Луценко в особистому фотоблозі поділилась ефективними порадами щодо схуднення. Сьогодні ми розповімо про найкращі вправи, що стали трендом цієї весни.

В рази корисніша за звичайну крупу: рецепт каші із зеленої гречки для тих, хто піклується про здоров’я

А чи знали ви, що гречка здатна зміцнювати імунітет та є найкориснішою крупою, яка насичена великою кількістю поживних речовин? Сьогодні ми розповімо вам про корисні властивості зеленої гречки.

Як покращити стан шкіри без косметолога в домашніх умовах: 5 простих способів, про які ви точно не знали

Сьогодні ми поділимось з вами корисними порадами, що допоможуть покращити стан вашої шкіри в домашніх умовах. Дотримуючись цих простих правил, послуги косметологів вам не знадобляться.