Наслідки нестачі цинку в організмі і як його поповнити

Цинк бере участь в гормональному обміні, рості волосся і нігтів, а також сприяє зміцненню імунної системи.

Цей мікроелемент надзвичайно важливий для нашого організму, тому варто звернути на нього увагу. Цинк бере участь в гормональному обміні, рості волосся і нігтів, а також сприяє зміцненню імунної системи. Цей мікроелемент допомагає швидше регенерувати тканину, тому часто входить до складу кремів для загоєння.

Медики попереджають: при нестачі цинку захисні клітини організму – Т-хелпери і Т-кілери – синтезуються в недостатній кількості. В результаті імунітет людини слабшає.

Крім того, цинк запобігає розмноженню риновірусів, які в більшості випадків є збудниками застуди.

Достатня кількість цинку в організмі допомагає зміцнити імунну систему і підтримувати її роботу на належному рівні, щоб звести до мінімуму ризик застудних захворювань.

В організмі цинк міститься в клітинах, волоссі, кістковій і м’язовій тканинах. Добова рекомендована норма становить 7-10 мг.

Мікроелемент у великій кількості міститься в продуктах тваринного походження – морепродуктах, яловичині,  сирі. У рослинних продуктах його менше, хоча, наприклад, овес і бразильські горіхи містять 4 мг цинку на 100 г.

Цинк
Цинк

Важливо враховувати вплив інших факторів на цинк. Фітінові кислоти, які містяться в зерні і бобових, перешкоджають засвоєнню цинку в організмі.

А ось лимонна кислота, навпаки, покращує доступність мікроелемента з рослинних продуктів.

Особливу увагу на баланс цинку в організмі, і не тільки в разі захворювань, повинні звернути вегетаріанці і ті, хто сидить на монодієті, вважають лікарі. Визначити рівень цинку в організмі можна, тільки здавши відповідний аналіз.

Схожі статті

Дієтологи назвали найкорисніший сніданок – таку смакоту їдять Тіна Кароль та Катерина Осадча

Сьогодні ми поділимось з вами, чому ж не варто пропускати сніданок, а також розповімо про найкорисніші продукти, що допоможуть підтримувати тіло в тонусі протягом усього дня.

Аніта Луценко розповіла, як зменшити талію і схуднути в руках: найефективніші вправи цієї весни

Відома спортсменка та тренерка Аніта Луценко в особистому фотоблозі поділилась ефективними порадами щодо схуднення. Сьогодні ми розповімо про найкращі вправи, що стали трендом цієї весни.

В рази корисніша за звичайну крупу: рецепт каші із зеленої гречки для тих, хто піклується про здоров’я

А чи знали ви, що гречка здатна зміцнювати імунітет та є найкориснішою крупою, яка насичена великою кількістю поживних речовин? Сьогодні ми розповімо вам про корисні властивості зеленої гречки.

Як покращити стан шкіри без косметолога в домашніх умовах: 5 простих способів, про які ви точно не знали

Сьогодні ми поділимось з вами корисними порадами, що допоможуть покращити стан вашої шкіри в домашніх умовах. Дотримуючись цих простих правил, послуги косметологів вам не знадобляться.