Що робити, якщо розбився градусник

Якщо вже сталось так, що ви випадково розбили градусник, розповідаємо детальну інструкцію, як діяти у такому випадку.

Ртуть шкідлива своїм випаровуванням, яке потрапляє в легені. Це легкий метал, який потрапивши до повітря, починає дуже швидко випаровуватись, тим самим ми можемо його вдихнути і отримати отруєння організму.  

Варто зазначити, що саме отруєння може проявити себе не відразу, а лише тоді, коли в організмі накопичиться токсична доза. На це може піти від декількох днів до місяця. Найпоширенішими симптомами отруєння ртуттю є:  

  • втрата апетиту; 
  • слабкість; 
  • загальне нездужання; 
  • металевий присмак у роті; 
  • тремтіння в пальцях; 
  • головні болі; 
  • болі в горлі; 
  • посилене слиновиділення; 
  • нудота. 

Ці симптоми багато в чому нагадують інші хвороби, тому їх легко сплутати. Але якщо доза отрути збільшується, то наслідки можуть бути набагато серйознішими.  

Що потрібно робити, якщо розбився градусник 

У першу чергу варто вивести з приміщення, де розбився градусник, дітей та тварин. Потім зачинити всі двері, щоб пар не виходив в інші кімнати. Якщо у вас підлога з підігрівом, то її варто негайно вимкнути, бо у такому випадку ртуть випаровується ще швидше. Відкрийте вікно, щоб охолодити повітря, але не допускайте протягу, щоб він не розніс отруту по всьому приміщенню.  

Ртуть
Ртуть

На себе краще одягнути бахіли, маску та перчатки. Ви готові до видалення ртуті.  

  1. Візьміть скляну банку з герметичною кришкою, або щось схоже. Налите воду і перекладіть туди розбитий градусник.  
  2. Переглянете речі, куди б могла потрапити ртуть. Перекладіть їх в поліетиленовий пакет і щільно закрийте. Потім його довететься утилізувати.
  3. Зберіть найбільші шарики ртуті. Для цього скористайтесь щільним папером, ватою, змоченою в розчині марганцівки, або пензликом. Підштовхуйте краплі на аркуш паперу. Потім перекладіть ртуть банку, де лежать уламки градусника.  
  4. Переглянте, чи немає дрібних кульок ртуті. Вони більш небезпечні, оскільки випаровуються швидше. Намагайтесь кожні 15 хвилин виходити з приміщення або прибирайте швидко.  
  5. Вимийте підлогу з хлоркою.  

Схожі статті

Дієтологи назвали найкорисніший сніданок – таку смакоту їдять Тіна Кароль та Катерина Осадча

Сьогодні ми поділимось з вами, чому ж не варто пропускати сніданок, а також розповімо про найкорисніші продукти, що допоможуть підтримувати тіло в тонусі протягом усього дня.

Аніта Луценко розповіла, як зменшити талію і схуднути в руках: найефективніші вправи цієї весни

Відома спортсменка та тренерка Аніта Луценко в особистому фотоблозі поділилась ефективними порадами щодо схуднення. Сьогодні ми розповімо про найкращі вправи, що стали трендом цієї весни.

В рази корисніша за звичайну крупу: рецепт каші із зеленої гречки для тих, хто піклується про здоров’я

А чи знали ви, що гречка здатна зміцнювати імунітет та є найкориснішою крупою, яка насичена великою кількістю поживних речовин? Сьогодні ми розповімо вам про корисні властивості зеленої гречки.

Як покращити стан шкіри без косметолога в домашніх умовах: 5 простих способів, про які ви точно не знали

Сьогодні ми поділимось з вами корисними порадами, що допоможуть покращити стан вашої шкіри в домашніх умовах. Дотримуючись цих простих правил, послуги косметологів вам не знадобляться.