Якщо хочеш швидко – тоді експрес-тест, але надійніше все ж ПЛР

В Україні з'явилася можливість визначити заразний китайський вірус за 15-20 хвилин. Нові експрес-тести це зроблять, щоправда є нюанси, про які розкажемо.

Всесвітня Організація охорони здоров’я повідомила про них ще на початку вересня. І радила їх використовувати масово у країнах з низьким рівнем життя, де бракує лабораторій, персоналу і відповідного обладнання.

На сьогодні експрес-тести використовують в Іспанії, Індії, Італії. Закупила їх й Британія. Також англійці планують налагодити власне виробництво швидких тестів ковідного вірусу.

Україна також взялася закуповувати. Уже приватними лабораторіями закуплено 800  тисяч і партію за 80 млн грн планується закупити найближчим часом.

Невдовзі машини екстреної медичної допомоги будуть оснащені еспрес-тестами
Невдовзі машини екстреної медичної допомоги будуть оснащені еспрес-тестами

Як зазначив головний санітарний лікар В. Ляшко, у МОЗу велика надія на цей вид діагностики, оскільки він не потребує «спеціалізованих навичок і може бути здійснений швидко на місці проведення консультації сімейним лікарем або мобільною бригадою».

Втім, спеціалісти вірусологи стверджують, що точність швидкого тесту відповідає 45% і його найбільша ефективність у період  – три дні до появи основних симптомів і перших три дні хвороби. На сьомий день експрес-тест матиме точність 15%.

«Краще за ПЛР на разі немає нічого», – говорить лікар вірусолог Анастасія Мироненко. – Втім, якщо за допомогою цього тесту виявлять хворобу хоч би у 45 хворих, то наскільки легше буде впоратися лабораторіям». Вона підтримує ініціативу такого тестування.

На сьогодні експрес-тест можна зробити лише у приватних лабораторіях і коштує це близько 800 гривень.

Перед тестуванням хоч би за три години не можна капати ніякі назальні краплі і не промивати пазухи носа.

Схожі статті

Дієтологи назвали найкорисніший сніданок – таку смакоту їдять Тіна Кароль та Катерина Осадча

Сьогодні ми поділимось з вами, чому ж не варто пропускати сніданок, а також розповімо про найкорисніші продукти, що допоможуть підтримувати тіло в тонусі протягом усього дня.

Аніта Луценко розповіла, як зменшити талію і схуднути в руках: найефективніші вправи цієї весни

Відома спортсменка та тренерка Аніта Луценко в особистому фотоблозі поділилась ефективними порадами щодо схуднення. Сьогодні ми розповімо про найкращі вправи, що стали трендом цієї весни.

В рази корисніша за звичайну крупу: рецепт каші із зеленої гречки для тих, хто піклується про здоров’я

А чи знали ви, що гречка здатна зміцнювати імунітет та є найкориснішою крупою, яка насичена великою кількістю поживних речовин? Сьогодні ми розповімо вам про корисні властивості зеленої гречки.

Як покращити стан шкіри без косметолога в домашніх умовах: 5 простих способів, про які ви точно не знали

Сьогодні ми поділимось з вами корисними порадами, що допоможуть покращити стан вашої шкіри в домашніх умовах. Дотримуючись цих простих правил, послуги косметологів вам не знадобляться.