Вчені назвали напій, який підвищує розумові здібності

Науковці відзначають, що цей напій позитивно впливає на роботу головного мозку.

Цей напій полюбляють діти, і недаремно. Органічні речовини, що містяться в какао, покращують постачання мозку киснем, що сприятливо впливає на когнітивні здібності.

Про це йдеться в дослідженні вчених з США і Великобританії, опублікованому в журналі Scientific Reports.

Йдеться про флаваноли – невеликі молекули, які містяться в овочах і фруктах і забезпечують їм яскравий колір. Флаванолами також багате какао. Їхню сприятливу дію на судинну систему людини вже доведено раніше. Тепер вчені вирішили з’ясувати, як флаваноли впливають на роботу мозку.

Було проведено дослідження, в якому взяли участь 18 дорослих добровольців, які не курять і не мають хвороб серця, судин, мозку, або дихальних шляхів.

У першій частині експерименту вони отримували какао з високим вмістом флаванолів, в другій – оброблений напій з низькою концентрацією цих молекул. Ні учасники, ні вчені не знали, який тип какао був в кожному конкретному випадку. При такому подвійному сліпому дослідженні ніщо не могло вплинути на результати.

Через 2 години після вживання какао учасники експерименту дихали повітрям, що містило близько 5% вуглекислого газу. Це приблизно в 100 разів перевищує нормальний атмосферний рівень.

Какао

Організм реагує на це збільшенням припливу крові до мозку, що дозволяє швидше виводити вуглекислий газ. Швидкість оксигенації дозволяє оцінити функції судинної мережі мозку.

Вчені підкреслюють, що цей метод дозволяє виміряти, наскільки добре мозок захищається від надлишку вуглекислого газу.

Разом з цим учасників просили вирішувати завдання, що вимагають прийняття суперечливих або конкурентних рішень. 14 з 18 осіб краще впоралися зі складними когнітивними тестами після прийому флаванолів. Вони вирішували завдання на 11% швидше, ніж на початковому рівні або після вживання обробленого какао з низькою концентрацією флаванолів.

Водночас, 4 учасників, у яких не було помічено поліпшення, і так були найсильнішими в групі протягом усього експерименту. У них була найвища реакція оксигенації на вихідному рівні. Це говорить про те, що у людей, які й так в гарній формі, можливостей для поліпшення мало, пояснили науковці.

Дослідники відзначили, що флаваноли містяться не тільки в какао, але і багатьох овочах і фруктах. Результати експерименту свідчать про те, що вживання в їжу продуктів, багатих флаванолами, позитивно впливає на судинну функцію мозку і когнітивні здібності. Крім того, вони допомагають мозку швидше відновитися після судинних захворювань.

Схожі статті

Дієтологи назвали найкорисніший сніданок – таку смакоту їдять Тіна Кароль та Катерина Осадча

Сьогодні ми поділимось з вами, чому ж не варто пропускати сніданок, а також розповімо про найкорисніші продукти, що допоможуть підтримувати тіло в тонусі протягом усього дня.

Аніта Луценко розповіла, як зменшити талію і схуднути в руках: найефективніші вправи цієї весни

Відома спортсменка та тренерка Аніта Луценко в особистому фотоблозі поділилась ефективними порадами щодо схуднення. Сьогодні ми розповімо про найкращі вправи, що стали трендом цієї весни.

В рази корисніша за звичайну крупу: рецепт каші із зеленої гречки для тих, хто піклується про здоров’я

А чи знали ви, що гречка здатна зміцнювати імунітет та є найкориснішою крупою, яка насичена великою кількістю поживних речовин? Сьогодні ми розповімо вам про корисні властивості зеленої гречки.

Як покращити стан шкіри без косметолога в домашніх умовах: 5 простих способів, про які ви точно не знали

Сьогодні ми поділимось з вами корисними порадами, що допоможуть покращити стан вашої шкіри в домашніх умовах. Дотримуючись цих простих правил, послуги косметологів вам не знадобляться.