Вчені з’ясували, яким повинне бути меню для постковідной реабілітації

Експерти назвали продукти, які мають бути в раціоні людей, що перехворіли COVID-19.

Швидше відновитися після COVID-19 допоможе правильне харчування, впевнені медики. Так, вчені з’ясували, чим краще харчуватися людям, що перенесли коронавірусну хворобу.

Результати їхнього дослідження опубліковані в журналі BMJ Nutrition, Prevention and Health.

Британські науковці Емма Дербішир і Джоан Деланжа, які вивчали роль харчування в зміцненні імунітету, проаналізували наукові публікації про продукти та харчові добавки, що сприяють реабілітації після хвороби.

Особливу увагу дослідники приділили харчуванню людей похилого віку. Адже з віком і вроджений, і адаптивний імунітет у людей часто знижується, і одна з причин цього процесу – саме нестача поживних речовин.

Погане харчування, білково-енергетична недостатність, а також дефіцит вітамінів і мінералів сприяють неоптимальному функціонуванню імунної системи, підкреслюють вчені. Тому, за їхніми словами, збалансоване харчування відіграє важливу роль в захисті організму від респіраторних захворювань.

У список продуктів, які ефективно допомагають відновитися після COVID-19, увійшли ті з них, які багаті вітамінами C і D. Дослідники відзначають, що вітамін D – це потужний імунорегулятор, а C зміцнює бар’єрну функцію епітелію і дихальної системи. Це не дає клітинам вірусу спуститися в нижні дихальні шляхи, і тим самим запобігає розвитку пневмонії.

Вітамін C
Вітамін C

Вітамін C у великій кількості міститься в таких продуктах, як апельсини та інші цитрусові, брокколі, чорна смородина. Також варто звернути увагу на багаті цинком креветки, консервовані боби і варені курячі яйця.

Вітамін D міститься в рибі (лосось, тріска), у грибах лисичках, і в меншій кількості – у вершковому маслі, сирі, м’ясі, яйцях, ікрі. Також його можна отримати з відповідних харчових добавок. Людині потрібно до 50 мікрограмів на день цього вітаміну.

Результати дослідження свідчать, що така дієта скорочує термін постковідної реабілітації. Втім, це стосується тільки людей, у яких немає супутніх захворювань. Людям, у яких є хвороби серцево-судинної системи, астма або проблеми з імунітетом, потрібно обов’язково узгодити свою дієту з лікарем.

Схожі статті

Як покращити стан шкіри без косметолога в домашніх умовах: 5 простих способів, про які ви точно не знали

Сьогодні ми поділимось з вами корисними порадами, що допоможуть покращити стан вашої шкіри в домашніх умовах. Дотримуючись цих простих правил, послуги косметологів вам не знадобляться.

5 трендів манікюру, які повернуться в моду цієї весни: акварель, натуральні кольори, краса в простоті (Фото)

Сьогодні ми розкриємо вам всі нові тенденції в дизайні манікюру. Деякі тренди повернулись в моду саме цієї весни, тож обирайте найкращий дизайн на ваш смак.

Просто додай це у шампунь: блискуче волосся без посічених кінчиків і сивини гарантоване. Копієчний засіб

Посічені кінчики - не лише косметична проблема, а й ознака того, що волосся потребує додаткового догляду. Пропонуємо до вашої уваги основні причини посічених кінчиків та лайфхаки для відновлення.

Просто додай це у шампунь: глянцеве волосся без посічених кінчиків гарантовано. Салонний догляд вдома

Мати шикарне волосся, наче з обкладинки, — це мрія багатьох людей. Комусь пощастило отримати його від народження, а для когось це щоденна тинанічна робота.

Чому не можна стригти самого себе: народні прикмети, пов’язані з волоссям, та їх пояснення

Стрижка волосся – це завжди особливий момент для кожної людини. Переважно зробити зміни в зачісці наважуються в якийсь із доволі складних періодів життя.

Шкіра, як шовк: поради від українських та голлівудських зірок – Дорофєєва, Полякова, Еністон, Йохансон та інші

Знайти дієвий метод догляду за шкірою для досягнення ідеального результату — завдання не з простих. Втім українські та голлівудські зірки поділились своїми робочими лайфхаками.