Рубрики: Цікаве
09.10.2024 20:20

Ви знаєте українську на “відмінно”, якщо напишете ці 15 слів без помилок. Тест на грамотність

Знання мови — це безцінний дар, який виручає у повсякденному житті і дозволяє осягнути культуру, менталітет та інші сфери життя. Але чи знаєте ви мову насправді і чи можете називати себе грамотним?
Поділитися

Школа та університет дають нам можливість ознайомитися з основними правилами граматики, якими ми послуговуєтеся надалі все своє життя.

Але, звісно, бувають як провали у знаннях, так і розділи, за які ми не беремося. На щастя, зараз на допомогу приходять словники, статті від філолологів і навіть штучний інтелект.

Експерти назвали 15 найскладніших слів української мови

Експерти назвали 15 найскладніших слів української мови

Давайте перевіримо, наскільки ви добре знайомі з правилами української мови і чи можете назвати себе грамотною людиною.

Почнемо з простого. Як все ж таки правильно – “на протязі”, чи “протягом 10 днів”? Дана помилка зустрічається навіть в документах та у матеріалах, написаних освіченими людьми. Насправді, правильно – протягом.

Слово “морквяний” часто пишеться носіями української мови через апостроф. Однак, це невірно.

Новітні слова, які прийшли до нас з іноземних мов: локдаун, зумпінг.

Локдаун – неологізм, на відміну від інших, вже значно краще прижився у мові. Походить від англійського і означає запровадження обмежень заради захисту людей. Зумпінг наразі більше поширений за кордоном.

Слово з’явилося, коли поєднали назву Zoom (програма для організації відеоконференцій) та дієслово to dump (кидати, розривати стосунки). Тобто зумпінг означає розлучення за допомогою відеозв’язку.

А зазнали зміни такі слова як етер, проєкт, индик, Атіни, анатема. Дані помилки все ще прослідковується у більшості користувачів, які не слідкують за змінами в українській мові та новими нормами.

Також варто бути уважними не тільки під час письма, але під час друкування, адже сервіси все що надають неправильний варіант написання даних слів, а також часто виправляють написані вами слова.