|
28.11.2020 11:33

Найстарішій з усіх збережених кольорових фотографій більше 100 років: як вона виглядає (фото)

Першу в світі фотографію було зроблено в далекому 1826 році. Її створив француз Нісефор Ньєпс. Називається вона «Вид із вікна на Le Gras», останні роки демонструвалася в Harry Ransom Humanities Research Center у Техаському університеті в Остіні. А вже в 1861 році шотландець Джеймс Клерк Максвелл зробив першу кольорову фотографію. Звичайно, перші фотографії були не такі довершені і красиві, як сучасні світлини, але розвиток фотомистецтва продовжувався.

Найстаріша кольорова фотографія

Піонером кольорової фотографії вважається інженер і фотограф, англієць Мервін О’Горман, який народився в 1871 році. Саме він більше 100 років тому зробив фотосесію, світлини з якої є найстарішими з усіх збережених кольорових фотографій в усьому світі.

Мервін в 1913 році вирішив увічнити за допомогою фотоплівки свою дочку Христину. Для створення своїх знімків англієць використовував техніку під назвою Autochrome, запатентовану братами-французами Люм’єр в 1903 році, що дозволяла створювати кольорові світлини.

Найстаріша кольорова фотографія

Мервін фотографував Христину на мальовничих пляжах Південної Англії на фоні місцевих краєвидів. Саме світлини даної серії були визнані найстарішими з усіх збережених на сьогодні кольорових фотографій — їм вже 107 років.

Найстаріша кольорова фотографія

Батько просив Христину для фотографій вдягати червоний одяг, тому що в той час саме яскраві кольори найкраще проявлялися на світлинах, створених в техніці Autochrome. Втім, молодій англійці червоний колір дуже личив.

Найстаріша кольорова фотографія

Мервіна О’Гормана не стало в 1958 році. Як склалася доля її доньки, якою через багато років люди можуть милуватися на ретро-фотографіях, невідомо.

Найстаріша кольорова фотографія
ЧИТАЙ ТАКОЖ:
Новини, інтерв’ю, цікаві історії ти знайдеш на сайті Сенсація