Рубрики: Церква
22.10.2020 11:46

Як правильно молитися за хворих: три головні поради та молитви

Будь-яка хвороба – це завжди випробування для хворого, для його рідних і близьких, друзів, співробітників. Чому? Бо присутній страх перед незвіданим.
Поділитися

Хворіючи, людина усвідомлює своє безсилля і свою вразливість перед чимсь, чого вона до кінця не здатна усвідомити, зрозуміти, прийняти.

Сподіваємося ці поради будуть корисними для самого хворого і його ближніх.

1. Не впадай у відчай

Бог ніколи не залишає своє Творіння, навіть, якщо людина сама відійшла від Нього. Він творить свій промисел незалежно від нас. Але хоче, щоб ми його пізнали вже тут, на землі. Хоче, щоб шукали Його. Хоче, щоб прагнули з Ним спілкування через молитву.

2. Не звинувачуй Бога і ближнього

Часто можна почути вислів «Бог покарав». Це пішло зі старозавітнього  досвіду, коли Бог і справді карав, бо іншого методу впливу на людину не було. Сьогодні Бог має справу з освіченою культурною людиною. Він дав їй усі можливості і різні засоби як розвивати власну духовність – найперше, Церкву, як спільноту; книги, за допомогою яких людина може навчатися і практикувати релігійність.

І, якщо часом людина настільки вперта у своєму невігластві і корисливості, то так, Бог може допустити для неї навіть хворобу. Це час, коли людина має переосмислити своє життя, проаналізувати свої вчинки з позиції причини і наслідку. І, якщо вона виконає таку духовну працю добре, а Бог буде їй у цьому товаришувати, хай не переживає, − хвороба відступить.

 3.Не втрачай надії і борися з хворобою

Боротися з хворобою можна і треба також на двох рівнях – фізичному і духовному.

Найперше, не можна відкидати допомогу і поради лікарів. Сучасна медицина є надзвичайно розвиненою і має великий досвід у боротьбі з різноманітними хворобами. До того ж, лікаря також створив Бог.

Сучасні методи обстеження

Зараз при лікарнях існують церкви, де можна відбути Святу Літургію, посповідатися, причаститися і соборуватися (Таїнство Єлеопомазання). Також можна попросити священника і Церкву молитися за зцілення хворого.

Для деяких хворих, які не практикують духовне життя це виявляється відкриттям і трапляється, що уже це пізнання і запрошення у своє життя Божих благодатей моментально міняє ситуацію і людина не розуміючи, що відбувається, оздоровлюється.

Інше − це те, що багатолітня історія Церкви має десятки праведних святих, які були лікарями, цілителями. До них треба молитися і просити про виздоровлення. Це – святий апостол Лука, лікар, Преподобний Григорій Чудотворець, святі безсрібники Косма і Дем’ян. І звичайно ж, святий Пантелеймон цілитель.

Та найперше потрібно молитися до Бога, Творця  і Вседержителя. Бо не лікар створив людину, а Бог. І Він найкраще знає, як її вилікувати і зцілити.

Важливо знати, що перш, ніж просити допомоги у Бога і святих, людина має бути охрещена.

Молитва за хворих

Кожен розуміє, що його може спіткати така сама участь. Як не впасти у гріх зневіри і відчаю, читайте далі.

О, премилосердний Боже, Отче, Сине і Святий Душе, що Тобі в Нероздільній Тройці поклоняємось і Тебе славимо! Зглянься милостиво на раба Твого (ім’я) недужого, відпусти йому всі провини його, подай йому зцілення від хвороби, поверни йому здоров’я і сили тілесні, подай йому довге й щасливе життя, земні й духовні Твої блага, щоб він разом з нами приносив подячні молитви Тобі, всещедрому Богу і Творцеві нашому.

Пресвята Богородице, всесильним заступництвом Твоїм допоможи мені ублагати Сина Твого, Бога нашого, за зцілення раба Божого (ім’я).

Усі святі і ангели Господні, моліте Бога за недужого раба Його (ім’я). Амінь.

Молитва за хвору дитину

Боже! Завдяки Тобі все росте й розвивається. Тому ми просимо Тебе: простягни свою правицю над цим Твоїм дитям, яке хворіє на світанку свого життя. Даруй йому здоров’я та силу, щоб воно росло, розвивалося, а пізніше могло з вдячністю Тобі служити.

Боже! Ти мудро розподіляєш обов’язки між ангелами й людьми. Просимо Тебе, щоб на землі цю дитину охороняли ті, що завжди оточують Тебе на небі. Через Христа, Господа нашого. Амінь.

Новини, інтерв’ю, цікаві історії ти знайдеш на сайті Сенсація
Мітки: Поради