|
17.10.2022 15:23

День 18 жовтня в історії та церковному календарі: що можна і не можна робити, прикмети на погоду, молитви

День 18 жовтня в історії та церковному календарі України здавна шанувався. Православні традиції спонукали народ сьогодні вшановувати пам’ять святої Харитини. Дівчину, яка померла за Христа з молитвою на устах вважали порадницею молоді, адже свої юні роки вона прожила у скромності й цнотливості.

Вважалося, сьогодні можна просити дівчатам у Сили Небесної легкої долі.

День 18 жовтня в історії та церковному календарі

Народні ж традиції нагадують нам про день першої полотнини. У селах жінки починали ткати та прясти. Поговорювали раніше, що Харитина ткала і весь дім одягала. Тож працювати на православне свято 18 жовтня — не заборонено. Дівчатам радили сьогодні збиратися разом з мамами і сестрами, обмінюватися жіночим досвідом та секретиками. Наші прабабусі сходилися саме на цю дати на посиденьки без хлопців. В окремих селах взагалі ворожили у ці дні, але церковники не радять звертатися до магічних сил.

День 18 жовтня в історії та церковному календарі: прикмети і заборони

День 18 жовтня в історії та церковному календарі

Сьогоднішній день гарно підходить для вечорниць, але не дуже пасує, як весільна дата. Також не можна ходити 18 жовтня у ліс: у народі вірили, що може нечиста сила душу забрати. Крім цього, радили не сваритися з друзями і близькими.

А ось, щодо погоди, то дивилися за такими прикметами:

  • Хмари ідуть проти вітру — до снігів;
  • Листя не зійшло з дуба — буде холодною зима;
  • Безвітряна погода говорить про поспішне похолодання;

День 18 жовтня в історії та церковному календарі: православна молитва

На Харитини слід в першу чергу молитися жінкам та дівчатам, адже свято вважається здебільшого саме представниць прекрасної статі. Звернутися до Всевишнього нам Священні тексти пропонують такими рядками:

Всесильний Отче Боже Пресвятий! Да прости гріхи мої мирські, бо не відала та мало навчалася тому, що роблю. І не оставі у проханні моєму, бо, мов до Батька прибігаю до Тебе. Почуй мою просту жіночу молитву і дай же захисту. Стань стіною перед мною та злом баченим і не баченим, хворями видимими та не видимими. Загороди від лихого ока та не дай заздрісній руці забрати моє по праву. Осяй дітей моїх силою своєю і не дай біді наблизитися. Всім серцем молю тебе Отче. І нехай буде так. Амінь.

Нагадаємо, що 18 жовтня в історії України є також важливою датою. У цей день у 1672-му році Річ Посполита відмовилася від претензій на Правобережжя, а у 1995-му наша держава стала частиною Ради Європи.

Також сьогодні День ангела святкують: Олександра, Гавриїл, Григорій, Даміан, Діонісій, Євдоким, Єремія, Косма, Мамелхва, Матвій, Харитина.

Новини, інтерв’ю, цікаві історії ти знайдеш на сайті Сенсація