|
03.11.2020 06:50

Дика фауна Чорнобиля. Фото

Дослідженням екології, зокрема, давно займається біолог Сергій Гащак з Чорнобильського центру з проблем ядерної безпеки, радіоактивних відходів та радіоекології, повідомляє BBC.

Спеціаліст працює у Чорнобилі з 1990 року і за допомогою фотопасток відстежує прогрес відродження фауни на території зони відчуження, а це 2 600 км кв.

Він стверджує, що попри види, які були тут до вибуху атомного реактора, у Чорнобилі розвелося багато нових унікальних, наприклад, рисі, бурі ведмеді, коні Пржевальського, зубри, які прийшли сюди з Білорусії, нові види птахів.

Зубри, які мігрували з Білорусії
У великій кількості популяція бурих ведмедів

Повноправними володарами зони стали вовки. Вони приходять сюди полювати цілими зграями. І це також позитивний момент, бо відбувається природний відбір і очищення фауни від слабких тварин.

Повноправними господарями зони є вовки

Біорізноманіття Чорнобильської зони доповнили рідкісні чорні лелеки, які не надто люблять людський гамір.

Чорні лелеки, які не люблять людського товариства

Пан Гащак пояснює це тим, що тварини мають тут усе необхідне, щоб жити і множитися, а головне – їх не турбують своєю діяльністю люди.

Сергій Гащак бачить майбутнє Чорнобиля у створенні унікального заповідника дикої природи. Тут уже почали були впроваджувати туристичну галузь. А після того, як люди змогли побачити фільм НВО про Чорнобиль, бажаючих приїхати стало набагато більше. Перешкодою на разі стала епідемія коронавірусу. Але, думається, ще усе в майбутньому – унікальна природа Полісся ще здивує світ.

Самиця глушця(глухаря), яка занесена в Червону книгу