|
09.10.2020 11:19

Який демон у тобі сидить дізнаєшся під час Гелоуіна

Знаєте українську приказку «З ким поведешся – від того наберешся»? Священники кажуть, що свято Гелоуіна в українському варіанті саме про це.

Гелоуін в Україну прилетів на крилах інтеграційних процесів. Виникло свято з поганської релігії кельтів Ірландії і Шотландії, святкують його у ніч на 1 листопада, традиційно – у англомовних країнах. Але віднедавна й у нас.

Походження свята пов’язане з кліматичними змінами у природі і забобонами щодо них. Погодні зміни погани утотожнювали з характерами богів або з їх смертю чи новим народженням, стиранням границь між світами живих і мертвих. Вони жили у світі, сповненому недоброзичливих богів, підступних демонів і ображених душ і тому мали свято, коли прагнули своїх богів, духів предків ввести в оману, щоб уберегти себе від їхніх каверзів.

Гелоуін полюбляє молодь

Чим воно цікаве? Найперше, свято костюмоване і маскарадне, а це завжди весело і цікаво. Можливо, якщо не брати до уваги, що весь вечір вам доведеться вживатися у образ мешканця пекла або іншої нечистої сили, бо Гелоуін – це свято загравання з нечистою силою.

Одним з основних атрибутів є Світильник Джека у вигляді голови з вирізаного гарбуза із запаленою свічкою всередині. За легендою скупому й хитрому ковалю на ім`я Джек вдалося два рази обдурити диявола й отримати від нього обіцянку не робити замаху на власну душу. Однак за своє гріховне земне життя ірландець не був допущений і до Раю. В очікуванні Судного дня Джек повинен бродити Землею, освічуючи собі шлях шматочком вугілля, захищеним від дощу звичайним гарбузом.

Світильник Джека

У країнах, де це свято популярне, діти, перевдягаючись у злих духів, збирають пожертви, які своєю чергою мають цих злих духів задобрити. Вважається, що жертва солодощів для дітей є добре діло і разом з молитвами за мертвих має полегшити перебування душ у пеклі. На перший погляд, зовсім непогана мета. Але у нас, куди це свято трансформувалося, це символічне навантаження втрачено. У підсумку усе зводиться до того, що молодь забавляється, будучи «у шкірі» нечистого духа.

І чи такими вже невинними є ці забави?

“Найперше, треба памятати, що це свято не є християнським, – говорить,  протоієрей Ігор Барбуляк(УГКЦ). – На духовному рівні загравання з темними силами, а тим паче − очікування від них допомоги, є надзвичайно небезпечними. Католицька церква латинського обряду 1 листопада святкує День всіх святих, протиставляючи демонському розгулу приклад святих і їхнє заступництво. У нашій традиції для поминання померлих є свої, визначені церквою, дні, а на противагу Гелоуіну є Вертеп. Під час Різдвяних свят діти ходять від господи до господи з колядою, у якій завжди прославляється Бог, Діва Марія та маленький Ісусик”.