|
06.11.2020 23:58

Злодій на порозі: як поводитися, якщо вашу квартиру грабують

Вас ще не грабували? То тіштеся, бо для злодія «Та, що у мене красти» зовсім не аргумент. Він знайде, що. На те він і злодій. А поки-що почитайте поради. Попереджений означає озброєний.

Організуйте злодію пасту

Якщо ви прийшли додому і застали в квартирі (будинку) відчинені двері, то в жодному випадку не заходьте. Негайно телефонуйте у поліцію. А ще краще – закрийте двері на ключ і залиште його в замку. Так домушник вже не зможе відчинити. Може за той час й поліція примчить.

Якщо ж ви зайшли в дім і вже там виявили злодія, то негайно вибігайте і кричіть. Найкраще: «Пожежа». На таке повідомлення точно збіжаться люди.

Може бути, що злочинець наздогнав вас у під’їзді і, погрожуючи, вимагає, щоб ви відчинили двері. Тоді прикиньтеся, що ви йдете в гості, не в той під’їзд зайшли чи ще щось вигадайте – дійте за обставинами. Можете й спродувати йому вмазати, якщо духу вистачить.

Проникнути в помешкання злочинець може й за допомогою відмички. А може прикинутися працівником соцслужби чи якоїсь соціологічної компанії. Тоді будьте пильні. Спершу, ніж відчинити незнайомцю двері, перевірте документи. Це краще зробити через запобіжний ланцюжок чи вічко. Якщо ж його немає, то краще не ризикуйте – прийдуть іншим разом. Можливо, на той час хтось буде ще вдома.

Якщо ви зневажили елементарними правилами безпеки і впустили злочинця в помешкання, то тоді краще іти на компроміси.

Якщо б сталося, що в дім заліз злодій і ви не можете уже вийти, то просто лягайте на диван і прикиньтеся, що спите. У такому випадку злодій вас не зачепить.

Поради до теми:

  • Якщо ви викликали сантехніка чи іншого спеціаліста, не дозволяйте йому розгулювати помешканням, наглядайте за ним.
  • Не запрошуйте додому випадкових знайомих.
  • Завжди майте зі собою телефон місцевого відділення поліції. Не тримайте в сумочці ключі разом з паспортом.

На замітку:

  • Найбільше крадіжок стається у ранковий час, коли люди ідуть на роботу.
  • Інший вдалий час для домушників з 15.00 до 17.00, коли ще не повернулися з роботи.
  • Улюблені дні – субота, неділя.40% крадіжок стаються шляхом вільного доступу до помешкання: господиня вибігла викинути сміття, забула зачинити двері і т.д.