|
11.11.2020 13:00

Хочете стати щасливими, знайдіть Меркурій

Сюрприз від всесвіту.

Цього року, як компенсацію за закриті кордони, природа вирішила подарувати мешканцям Північної півкулі неймовірної краси сюрприз – почати ранок з захоплюючих картинок ранкового неба.

До кінця тижня, а саме з 12 по 14 листопада, українці мають найкращу можливість можливість побачити одну з найпотаємніших планет сонячної системи – Меркурій. Хоча астрономи і запевняють, що жителі Північної півкулі Землі зможуть милуватися планетою до 24 листопада, проте саме цього тижня Меркурій можна буде спостерігати 1,5 години.

На світанку перед сходом Сонця найкраще видно Венеру – найяскравішу планету Сонячної системи. Саме ця планета разом з Місяцем слугують найкращим орієнтиром для пошуку Меркурія на вранішньому небі. Щоб побачити планету астрономи радять провести поглядом лінію від Венери до Сонця, що сходить і на цій лінії буде видно Меркурій. Тут є один нюанс – дивитися потрібно у напрямку звідки сходить Сонце, тож мешканцям великих міст треба добре постаратися, щоб знайти гарний оглядовий майданчик для спостереження.

Планета починає з’являтися над горизонтом о 6 ранку. А найвдалішим часом для спостереження за Меркурієм вважається 7 година ранку, тоді його видно найкраще.

Планета-неведимка Меркурій

Щоправда побачити його можна лише поки не зійшло Сонце. Після цього моменту планету закривають від нас сонячні промені і вона зникає до наступного ранку. Саме через таке близьке розташування до найбільшої зірки нашої Сонячної системи, Меркурій ще називають планетою-невидимкою. Можливість побачити його на небі випадає дуже рідко і якщо вдасться, це принесе удачу.