|
25.11.2020 23:57

Прищеплюємо дітям фінансову грамотність: 7 уроків, які потрібно засвоїти, про гроші

Фінансова грамотність є запорукою успіху. Дізнайтеся, що має знати ваша дитина, щоб бути успішною.

Гроші – невід’ємна частина життя. І, мабуть, кожен батько хоче, щоб його діти були фінансово грамотними і забезпеченими. Що для цього потрібно зробити радить у своєму Instagram фінансовий експерт Анна Черепаніна.

Розкажіть, що таке гроші і для чого вони потрібні

Показуйте на прикладах, коли ходите в магазин: на полиці стоїть товар з певною вартістю, ви берете його і віддаєте натомість гроші. Запропонуйте дитині подумати, що можна купити за гроші.

Діти і гроші

Поясніть, що є джерелом отримання грошей

Поясніть, як ви заробляєте, як заробляють інші. Обговоріть, як дитина може заробити: що вміє робити, що любить і що буде потрібно іншим.

Поговоріть про економію і заощадження

Наведіть приклади, коли не виходить відразу купити те, що хочеться, і навчіть відкладати гроші. Влаштуйте змагання, хто знайде найвигіднішу ціну на товар.

Навчіть розставляти пріоритети і ставити фінансові цілі

Виберіть, на що дитина хоче відкладати гроші, обговоріть кишенькові гроші і складіть план накопичень. В процесі виникатиме бажання витратити те, що вже накопичено, нагадуйте знову мету. Але при цьому давайте можливість робити вибір: ти готовий витратити зараз гроші на шоколадку і відтермінувати покупку конструктора?

Складіть бюджет

Показуйте, як ви робите це в своєму дорослому житті і вчіть вести облік своїх кишенькових грошей і витрат. Цей навик стане в нагоді, коли дитина виросте.

Поясніть, як працює наша фінансова система

Розкажіть навіщо існують банки, які послуги пропонують, що таке інвестування, кредити та інше. Які наслідки можуть бути, якщо прийняти неправильне рішення, як їх вирішувати.

І, найголовніше, розвивайте мислення достатку

Працюйте зі своїми обмежуючими переконаннями. Діти підсвідомо копіюють батьків. І скільки б разів ви не показували або розповідали щось, якщо самі думаєте і робите не так, то пізніше вони будуть застосовувати вашу модель поведінки