Свято 26 травня: День Мучениці Глікерії Діви – кому допоможе заступниця та яку молитву читати у цей день

Мучениця Глікерія своїм життям доводила, якою непохитною може бути віра в Христа. Дізнайтеся, чим свята може допомогти вам.

Глікерія народилася у родині знатного та заможного чоловіка. Її батько був мером міста. Та, на жаль, дуже швидко знатна панянка осиротіла та втратила все. Не опустила рук юна Глікерія та долучилася до християнського руху. Там, отримавши віру в Христа дівчина повірила знову у життя.

Свято 26 травня: День Мучениці Глікерії Діви.

Глікерія була цнотливою дівчиною та ще у юності вирішила, що хоче скупити всі свої гріхи та так і не стала спілкуватися з чоловіками. Одного разу на свято у храмі Зевса, коли язичники влаштували смолоскипну ходу, вона сказала, що хоче першою принести жертву божество. Коли її пустили до ідола, виявилося, що на чолі Глікерії є божий знак, а коли вона почала молитву, почався грім і блискавка розколола ідола.

Язичники намагалися побити дівчину камінням, але нічого не виходило. Тоді жорстокий правитель кинув її до в’язниці, а там вже кат зідрав з неї шкіру. На ранок Глікерія самозцілилася. Її змушували зректися Христа, але все марно. Навіть тортури не могли зашкодити мучениці: полум’я оминало, дикі звірі розступалися.

Гликерію кинули на роздертя левам: перша левиця лягла біля її ніг, а друга загризла святу мученицю, але тіло не було розшматоване. Невдовзі мощі святої мучениці Гликерії почали шанувати як мироточиві.

У цей день радимо прочитати короткий тропар на честь Глікерії та вшанувати пам’ять про неї:

Агниця Твоя, Ісусе, Гликерія, / кличе веліім гласом: / Тобі, Женише мій, люблю, / і, Тобі шукаючи, страдництва, / і сраспінаюся, і спогребаюся хрещенню Твоєму, / і страждає Тобі заради, / яко да царюю в Тобі, і вмираю за Тебе, / та й живу з Тобою, / але, яко жертву непорочну, прийми мене, що з любов’ю пожершуюся Тобі. / Тоя молитвами, / яко Милостивий, спаси душі наші.

Сайт використовує cookies для поліпшення роботи з уподобаннями користувачів.