|
05.07.2021 23:51

Івана Купала 2021: як правильно святкувати, гадати на воді та коли можна йти купатися – все про традиції

Свято Івана Купала відбудеться в ніч з 6 на 7 липня. Дізнайтеся всі нюанси всіх унікальних обрядів.

Івана Купала наші пращури святкували ще до хрещення князем Володимиром Київської держави. Традиційної народної назви цього дня до нас не дійшло.

Свято Івана Купала

Відомо, що свято носить назву на честь християнського святого Івана Хрестителя. Квінтесенцією свята є очищення за допомогою вогню та води — давня форма магічних дій. “Купала” ж це не просто народне прізвисько. Вважається, що це похідне від “купа”, “в купі”. Також існує версія, що це просто архаїчний синонім слова “Хреститель”.

Традиційно на Івана Купала влаштовують народні гуляння біля річок. Готуватися починають заздалегідь. Дівчата готують святкове вбрання та плетуть вінки.

Раніше навіть йшли українці у ліси, аби зібрати зілля для приготування настоянок та ліків.

Обов’язковим атрибутом свята є вогнище.

Івана Купала

Спершу розпалюється багаття, потім коло нього водять хороводи, всі учасники якого мають потім перестрибнути вогонь. Вважається, що він не може опекти або обпалити. Люди вірять, що багаття символізує очищення душі та тіла.

Як правильно ворожити на воді?

У цю ніч з 6 на 7 липня ворожінням на судженого займаються дівчата. Зроблені напередодні вінки пускають по воді. Якщо вінок крутиться на місці – ще не скоро на весілля чекати, якщо спокійно пливе – бути шлюбу.

Ворожити на воді можна, а ось, купатися не радять. За народною традицією, у цей день русалки можуть залоскотати. Також вважається, що у цю ніч вода стає студеною і людині може у ній стати погано.