1 лютого 2021 – яке сьогодні свято: що можна та чого не можна робити в цей день

У перший день останнього місяця зими православні віруючі вшановували пам'ять преподобного Макарія. Цього дня існували особливо приємні дружні традиції.

1 лютого, в перший день останнього місяця зими віряни вшановують пам’ять преподобного Макарія Великого або Макарія Єгипетського. За переказами, Макарій був настоятелем монастиря і втілював у собі найвищі християнські чесноти: благочестя, християнську скромність, доброту та смирення.

У цей день іменини святкували власники імен Макар, Антон, Арсеній, Марк, Микола, Петро та Федір.

1 лютого вшановують Макарія Великого
1 лютого вшановують Макарія Великого

За народними віруваннями, на Макарія не можна було працювати. Проте дозволялося відвідувати друзів і влаштовувати з ними посиденьки. Разом з тим радили бути обачними з незнайомими або мало знайомим людьми. Їх 1 лютого радили уникати.

Аби на Макарія Великого отримати міцне тіло та ясний розум, переступаючи поріг завжди говорили: “З дому йду паном, а додому повернуся боярином”.

Нові починання на Макарія Великого обов’язково увінчаються успіхом. Особливо, якщо вони спрямовані на благо інших людей.

Крім того, предки вірили, що у ніч з 31 січня на 1 лютого сняться віщі сни. Їх радили обов’язково запам’ятовувати, адже вони віщують благополуччя. А от сон, який приснився цього дня вдень має до вечора збутися.

Щоб залишити все погане в минулому, цього дня треба було обов’язково виконати дану обіцянку. А от вагітним слід було думати про своє здоров’я, молитися і бути доброю та щирою.

1 лютого було прийнято влаштовувати дружні посиденьки і чаювання
1 лютого було прийнято влаштовувати дружні посиденьки і чаювання

Проте на цей день існували не лише дозволи, а й заборони. Зокрема, не дозволялося 1 лютого одягати чорний траурний одяг. За давніми повір’ями це мало накликати біду.

Крім того, аби весь рік прожити, не напружуючись, не можна було на Макарія важко працювати.

Як і у будь-яке свято не варто було вдаватися до лайки та гострих слів. Проте саме 1 лютого мова повинна бути максимально чистою.

А от красуням, щоб не мати неприємностей, не радили цього дня стригти волосся.

Схожі статті

Коли і як святкують Різдво в Україні 2023-2024: основні дати за старим і новим календарем, традиції

Розповідаємо, коли святкують Різдво у 2023 році в Україні, які існують різдвяні традиції, заборони. Також дізнаєтеся, коли Різдво перенесли на 7 січня, про страви на Святвечір та інші цікаві факти.

10 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олена Кравець та Ілона Гвоздьова приймають вітання

Іменини – особливий день для кожного вірянина та людей, які святкують своє свято за правилами та традиціями. Дізнаємося, хто 10 серпня може приймати вітання та подякувати ангелу-охоронцю за свій захист.

7 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олександр Пікалов та Анна Кошмал приймають вітання

Церковний календар підкаже, як назвати дитину, яка народилася в певний день, адже, якщо дати малюку ім'я зі списку іменинників, то тоді вірилося, що він матиме ще більший захист з небес.

6 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Анатолій Анатоліч та Христина Соловій приймають вітання

Існує достатня кількість людей, які не беруть до уваги правила святкування Дня ангела, а отже по-справжньому не зможуть провести своє свято за всіма церковними обрядами.

5 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Андрій Данилко та Віталій Козловський приймають вітання

У сучасних реаліях багатьом громадянам здається свято День ангела не дуже важливим у їхньому житті, однак не варто забувати про нього, адже так ви маєте змогу попросити в ангела-охоронця про ще більший захист.

4 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олексій Потапенко та Марія Єфросиніна приймають вітання

День ангела – світле християнське свято, яке кожного дня мають представники різних імен, що відзначається в день пам'яті святого, чиє ім'я носить людина.