Церковне свято 23 жовтня: що можна і не можна робити на День Євлампія і Євлампії – традиції, прикмети

Сьогодні православна церква вшановує двох мучеників: брата і сестру Євлампія і Євлампію. Вірні Христу святі поклали голови, аби праведне Слово Боже було почуто кожним. Дізнайтеся, як правильно справити сьогоднішній день, аби відзначити святих та очистити душу.

Святі мученики Євлампій і Євлампія жили за часів раннього християнства. Місто Нікомідія було їх домівкою. Місцеві мешканці ставилися непогано до послідовників Ісуса, допоки до влади не прийшов цар Максиміан. Правитель віддав під суд Євлампія, а той лише одним словом да з Божою допомогою повалив ідола на капищі. Розлютився тиран та закатував сміливого чоловіка. Під суд пішла і його сестра.

Церковне свято 23 жовтня

Що не можна робити 23 жовтня?

Сьогодні варто утриматися від алкоголю та смаженої жирної їжі. Так, як дата сумна – влаштуйте собі невеликий піст. Гарною стравою на 23 жовтня стане проста печена картопля. Додали до неї можна квас чи окрошку, але не м’ясну.

Також слід не піддаватися спокусам на це свято. Вважається, що біси сьогодні особливо активні та можуть збити вас з правильного шляху. Якщо негарні думки зароджуються, одразу читайте “Отче наш”.

На які прикмети слід звернути увагу?

У народі це свято називають ще “Зимовказівник”. Вважалося, що 23 жовтня покаже, якою зима стане.

Якщо прийшов північний вітер – бути холодам. Птахи всілися на стріху – до морозів. Вранці над полем туман – тепло протримається ще тиждень. Рано вранці подивіться, чи не випав перший сніг. Це сулить про те, що слід готувати сани.

Як молитися 23 жовтня?

З молитвою звертайтеся сьогодні до Ісуса. Перед тим, як прочитаєте рядки, обов’язково дайте коротку обітницю: побажайте собі дотримуватися заповідей і бути щасливим.

Всемогучий Боже, котрий терпів на Хресті за всі наші гріхи, будь завжди при мені. Хрест Святого Ісуса Христа, допоможи мені отримати від Тебе спасіння. Христе Святий, віддали від мене всяке нещастя, зло. Хрест Святого Ісуса, вирятуй мене від всяких нещасть: душевних і тілесних. Ісусе Назарянине, розп’ятий за нас, май милосердя наді мною і вирятуй мене від злих духів. Амінь

Share