|
23.12.2021 23:03

Церковне свято 24 грудня: що можна і не можна робити день святого Никона Печерського – традиції та прикмети

Сьогоднішнє церковне свято - дуже важливе для всіх українських вірян, адже 24 грудня вшановуємо пам'ять святого, що служив Києво-Печерській лаврі.

24 грудня, як свято, мають знати всі українці. Никон Києво-Печерський жив у нашій прадавній столиці. В 11 столітті він потрапив до полону бусурманів. Провівши там 3 роки, одно дня він просто зник. Це здавалося неможливим, адже злий хазяїн підрізав жили чоловіку, аби той не втік. Втім, Господь чув молитви та бачив, що Никон вірить у нього всім серцем. Згодом наша взяла, лихих половців русичі перемогли і колишній лиходій прийняв постриг. Він не вірив своїм очам, коли побачив Никона та зомлів перед ним. До кінця днів служив святому за його праведне та добре серце.

Церковне свято 24 грудня

День пам’яті печерського мученика вважається святом милосердя та доброти. Тому сьогодні слід молитися не про себе, а за ближнього. Головне робити це щиро, аби Господь віддячив вам по вірі. Традиційно батьки просять за дітей, діти за матір з татом, старші – за друзів і прощення ворогів. Читати можна таку молитву:

Пречиста Богомати Всецарице. Почуй багатостраждальне зітхання наше перед чудотворною іконою твоєю, що з Афона до нас принесена, поглянь на дітей твоїх, важкими хворобами обтяжених, які з вірою до святого Твого зображення припадають. Як птах покриває крилами пташенят своїх, так і ти нині, Вседиво, покрий нас покровом крил твоїх, захисти чесним твоїм омофором. Там, де немає надії, безсумнівною надією будь. Там, де люті скорботи панують, терпінням і полегшенням явися. Там, де морок відчаю в душу вселився, нехай засяє світло Божества. Малодушних розрадь, немічних зміцни, для зачерствілих серцем пом’якшення і Просвітництва даруй. Зціли хворих людей Твоїх, про Всецарице Милостива! Розум і руки зцілюють нас благослови, щоб послужили вони знаряддям Всемогутнього Христа, Спаса нашого. Як живей, сущої з нами, молимося перед іконою твоєю, Владичиці. Простри руки Твої, повні зцілень, радощі скорботних, у печалях розраду, щоб, чудотворну допомогу скоро отримавши, прославляли животворящу і нероздільну Трійцю-Отця, Сина і Святого Духа на віки віків. Амінь.