24 січня: яке сьогодні свято в православному календарі, що можна і не можна робити, молитва дня

Церковне свято 24 січня відоме під назвою день вшанування пам'яті преподобного Феодосія Великого. У цей день, 24 січня, є свої прикмети та звичаї.

Яке сьогодні свято? 24 січня 2023 року православна церква вшановує пам’ять преподобного Феодосія Великого.

За історичними переказами, жив він, Феодосій Великий, у п’ятому столітті. Його виховували у благочестивій родині християн. Феодосій, як відомо, вивчав Слово Боже аж із самого дитинства. Він також із ранніх літ працював при храмі. А от коли хлопчик дещо став старшим, він вирішив піти до Єрусалима. Його мета була простою: хотів відвідати святі місця.

По дорозі Феодосій зустрів Симеона Стовпника, який ще тоді й передбачив, що саме Феодосій зможе зібрати біля себе всіх вірян, він же і наставить сотні, тисячі з них на шлях правильний.

Відомо також, що Феодосій дуже хотів усамітнитись і жити наодинці. Саме через це він прийняв рішення жити в печері, поселився він у пустелі.

Кожного дня молившись, Феодосій тридцять років прожив у печері. До нього через деякий час почали приходити різні люди, вони всі шукали інакшого життя. І ось згодом Феодосій заснував святу обитель.

Преподобний здійснив за життя чимало всяких добрих справ і чудес: він вправно міг урятувати людей від хвороб та бід, також він вказував шлях душам, які заблукали.

Ба більше – Феодосій свого часу створив монастирі по всій території Палестини.

І ось саме на честь Феодосія 24 січня святкують у народі Феодосієве тепло.

Церковне свято 24 січня — день пам’яті Феодосія Антіохійського: прикмети

На запитання що можна робити 24 січня є такі відповіді:

24 січня можна обкурювати будинок травами – це раніше вважалося за добрий знак. Окрім цього, предки топили лазню й парилися. Це було для того, аби очиститися.

Заведено 24 січня топити баню

Що 24 січня не можна робити?

У цей день не можна користуватися будь-якими гострими предметами. Якщо вам треба порізати їжу, краще її надламайте. Також не варто змінювати роботу чи переїжджати, гроші в борг краще не давати. Від конфліктів і суперечок краще відмовитися, інакше можете накликати на себе біду.

Share