|
28.11.2020 17:30

29 листопада: яке свято, чиї іменини, народні прикмети. Що можна і чого не треба робити?

Релігійний літургійний календар східного обряду 29 листопада молитовно згадує Святого апостола і євангеліста Матея.

Святий апостол Матей  – один з дванадцятьох, був родом з Галилеї, з міста Капернаума і його єврейське ім’я було Леві. Був митарем і в його обов’язки входило збирати податки. Зазвичай митарів ненавиділи, бо вони обдирали людей. Річ у тім, що з тієї суми, яку збирали, вони ще могли взяти собі платню. А жадність людська, як відомо, не має меж.

І ось таку людину покликав за собою Ісус Христос, що показати, що які далекі є суди Божі від судів людських. Про те, як це відбулося дізнаємося від євангеліста Луки, який розповідає, що Ісус проходив мимо митаря Леві, як той сидів на митниці і сказав: «Іди за мною». . І той відразу все кинув і пішов.

Зимовий пейзаж

Коли митар запросив Ісуса в гості, де, звісно ж були такі самі, як він, то його почали засуджувати, що він пішов у непристойне товариство. На що Спаситель сказав, що здорові не потребують лікаря, а хворі.“Ідіть, отже, і навчіться, що значить: Я милосердя хочу, а не жертви. Бо я прийшов кликати не праведних, а грішних” (Мт. 9, 13).

Після зішестя Святого Духа святий Матей проповідував у  Єрусалимі і Юдеї, де переніс різні утиски і наруги. Далі – в Етіопії і Персії, а помер мученицькою смертю в Єраполі Сирійському, де його було замучено вогнем.

Святий Матей був першим з тих, хто написав Євангеліє. Першоджерело писалося арамейською мовою, але, як свідчить передання, книга була перекладена на загальновживану тоді грецьку мову під наглядом самого Матея. Євангеліє від святого Матея починається з переліку поколінь, з якого походить Христос як чоловік.

Цього дня іменини святкують Федір, Василь, Віктор, Дмитро, Іван, Матвій, Михайло, Микола, Семен, Сергій.

Народні погодні прикмети на 29 листопада

  • Пішов сніг на Матвія – скоро будуть хуртовини
  • Холодний день – зима теж буде суворою
  • Тепла і дощова погода – зима буде теплою і м’якою
  • Хмари низько йдуть – прикмета, що буде холоднеча
  • Чим сильніше відлига, тим більше холодною буде зима
  • Сніг випав – затримається до водопілля

Цього дня, вважається,  добре прислухатися до поради розумної людини і слідувати їй – буде хороший результат.