|
02.10.2020 15:45

Місця Києва, де ви точно не були

Як і у будь-якому старовинному місті. У Києві лишилося багато оборонних споруд, які зараз перетворилися на небанальні локації.

Небанальних локацій у Києві доволі багато, але мало хто про них знає, а тим паче бував там.

Першою такою локацією є Зелений театр. Він був збудований наприкінці VXIII століття як частина украплення Печерської фортеці. У ньому до сьогодні збереглася система підземних ходів. Згодом його почали використовувати як склад і водокачка. А після другої світової війни споруда перетворилася на амфітеатр на 4000 місць, кінотеатр і парк атракціонів. Після втрати популярності Зелений театр почали використовувати як літній нічний клуб і концертний майданчик під відкритим небом. Також це місце дуже популярне серед дигерів. Тобто людей, що досліджують підземелля, екстремалів та романтиків.

Зелений театр

Наступним мало відвідуваним місцем столиці є Косий капонір. Фортифікаційна споруда з підземниим приміщеннями і вежами розташована біля військового шпиталю на Печерську. Згодом приміщення капоніру почали використовувати як в’язницю для політичних злочинців. Зараз тут можна погуляти і помилуватися видами на місто.

Косий Капонір

Як Капонір, так і Зелений театр жодного дня від часу побудови не були використані як військові об’єкти. Про Косий капонір говорять, що це фортеця. З якої не було здійснено жодного пострілу.

А наступна споруда взагалі не була добудована. Йдеться про Лисогірський форт. Його будівництво розпочалося у VXIII столітті і тут планувалося розмістит 24 будівлі. І форт збудували б, якби не одне але. Під час забудови потрібно було не лише вирубати дерева. А й знести частину поселень міста. Жителі були незгодні з цим і будівництво припинилося. Зрештою встигли побудувати лише величезну фортецю на Лисій горі, тунелі, бастіони, порохові склади, в’язниця і шибениця. Сюди привозили на страту в’язнів з Косого Капоніру.

Лисогірський форт

Парк одного будинку – маловідоме місце на карті Києва. Був період, коли його хотіли знищити під забудову. Але містяни відстояли пам’ятку. Справа в тому, що у будинку з родиною мешкав О. Богомолець. Парк був насаджений самим вченим і його учнями. У будинку зараз розташований меморіальний будинок сім’ї вченого, а у парку знаходиться його могила.

Парк ім. О. О. Богомольця

Так, навіть столиця здатна дивувати новими місцями, про які знають далеко не всі мешканці міста.