|
12.11.2020 18:02

У Львові випробовують чудо-восьминіжок для недоношених немовлят: як в’язана іграшка допомагає

У перші дні свого життя недоношені діточки перебувають в інкубаторі, де до них прикріплюють безліч трубочок для забезпечення їхньої життєдіяльності.

Годі собі й уявити, що відчувають маленькі ангелочки, позбувшись звичного середовища у маминому лоні. Тому рятуючись, часто хапаються ручками за зонди і трубочки і від’єднують апаратуру, що може бути для них дуже небезпечно.

Вирішення проблеми прийшло несподівано. Кілька років тому одна датчанка, коли її дитинка народилася недоношеною, щоб зайняти себе і хоч щось зробити для своєї кровиночки, сплела голубого восьминога і поклала дитині в кувез.

Дитя вхопилося за мяку теплу ніжку восьминога і заспокоїлося.

Лікарі були подивовані, але разом з тим вони зацікавилися ефектом і знайшли йому наукове обґрунтування. Виявляється, малечі така іграшка на дотик нагадує мамину пуповину, яку вони завжди відчувають, як надійний захист у маминому животику.

Ідея іграшок-восьминіжок має більше ніж 2000 послідовників у світі. В Нідерландах, до прикладу, існує волонтерська організація, яка заохочує до в’язання іграшок-восьминіжок для недоношених діточок усіх, хто має бажання долучитися до благодійної програми.

Практика восьминіжок для недоношених немовлят набула неймовірної популярності у перинатальних медзакладах Данії, Швеції, а потім Голландії та Бельгії. А нещодавно її почали застосовувати й у відділенні патології недоношених новонароджених дітей Львівської обласної клінічної лікарні. Туди їх передала одна киянка, яка займається такою благочинною діяльністю.

Іграшки-восьминіжки для недоношених немовлят

 

Декілька слів про саму іграшку

Іграшки-восьминіжки, які виготовляють благодійники, проходять строгу перевірку на відповідність нормам захисту здоров’я. Якщо іграшка не пройшла якісний відбір, то її віддають старшим дітям.

Ось вимоги, які висувають до іграшок:

  • Голівка восьминіжки має бути не меншою за 4,5 см, щоб дитина не могла її проковтнути. Правильний розмір голівки тоді, коли вона не проходить у рулон туалетного паперу;
  • Величина тіла іграшки – не більше ніж 10 см;
  • Щупальця – не довші за 20 см у витягнутому стані;
  • Іграшка має бути сплетена з якісного натурального (не акріл) матеріалу і синтетичного наповнювача, які витримують прання при 60 градусах і швидко сохнуть. Наповнення шерстю не дозволяється через ризик виникнення алергії;
  • Іграшка має бути щільно сплетена, наповнювач не має вилазити ніде, щоб не потрапити дитині в легені. Для запобігання такого ризику, наповнювач краще спочатку покласти в панчоху;
  • Восьминіжки можуть бути різнокольоровими, але без жодних прикрас, які можуть зашкодити малюкові (наприклад, пришиті ґудзики). Всі частини восьминіжки мають бути міцно пришиті.

Якщо хтось зацікавився ідеєю,  то в мережі Фейсбуку є спільнота «Чудо-восьминіжки». Тут можна знайти всю потрібну інформацію, трафарети для плетіння і навіть відеоурок.

Це може бути корисна і цікава справа на час карантину.