|
08.06.2021 14:12

Не заплатив за воду — потрапив на білборд ганьби: як в Україні борються з неплатниками за комунальні послуги

Проблема заборгованості українців за комунальні послуги практично досягла масштабів національної катастрофи, адже рахується вона десятками мільярдів гривень.

У минулому році доходи населення України перестали рости через кризу, викликану пандемією, однак навіть це не завадило уряду в черговий раз підняти тарифи за комунальні послуги.

За даними Держстату, на кінець грудня 2020 року заборгованість з оплати комуналки становила рекордну суму в 73 мільярди гривень. Найбільше українці заборгували за природний газ, опалення та гарячу воду.

Комуналка продовжує дорожчати

При цьому було укладено всього 4,2 тисячі договорів реструктуризації боргів за ЖКП на загальну суму в 31,1 мільйона гривень. А ось якщо людина відмовляється погашати заборгованість або укладати договір, на неї чекає маса неприємностей:

  • судове стягнення боргу;
  • штрафи: за борги понад рік — 20% від загальної суми, за два роки — 30%, за три роки і більше — 50%.

Втім, нестандартні методи боротьби з боржниками ніхто не відміняв. Так, у Стрию (Львівська область) “Стрийводоканал” вивісив адреси тих, хто не платить за воду, на білборди, розміщені в різних районах міста.

Поруч з адресами також вказана сума боргу — від 4077 гривень до 58 тисяч гривень. Для більшого ефекту список підписали фразою: “Вами пишається громада міста”.

Білборди з адресами боржників за воду в місті Стрий
Білборди з адресами боржників за воду в місті Стрий

Такі білборди встановили 5 червня, проте до цих пір ніхто зі злісних боржників так і не оплатив рахунки. Подібні щити у 2019-му розмістили в Мукачево, хоча до цих пір невідомо, чи допомогли такі заходи в боротьбі з тотальною заборгованістю за комуналку.