Дика фауна Чорнобиля. Фото

Уже десятиліття у Чорнобильській зоні відчуження вчені фіксують стабільний процес відновлення дикого тваринного світу. Це, як не дивно, стало можливим за відсутності людей і їх діяльності.

Дослідженням екології, зокрема, давно займається біолог Сергій Гащак з Чорнобильського центру з проблем ядерної безпеки, радіоактивних відходів та радіоекології, повідомляє BBC.

Спеціаліст працює у Чорнобилі з 1990 року і за допомогою фотопасток відстежує прогрес відродження фауни на території зони відчуження, а це 2 600 км кв.

Дикі козулі ласують соковитою травою

Він стверджує, що попри види, які були тут до вибуху атомного реактора, у Чорнобилі розвелося багато нових унікальних, наприклад, рисі, бурі ведмеді, коні Пржевальського, зубри, які прийшли сюди з Білорусії, нові види птахів.

Зубри, які мігрували з Білорусії
Зубри, які мігрували з Білорусії
У великій кількості популяція бурих ведмедів
У великій кількості популяція бурих ведмедів

Повноправними володарами зони стали вовки. Вони приходять сюди полювати цілими зграями. І це також позитивний момент, бо відбувається природний відбір і очищення фауни від слабких тварин.

Повноправними господарями зони є вовки
Повноправними господарями зони є вовки

Біорізноманіття Чорнобильської зони доповнили рідкісні чорні лелеки, які не надто люблять людський гамір.

Чорні лелеки, які не люблять людського товариства
Чорні лелеки, які не люблять людського товариства

Пан Гащак пояснює це тим, що тварини мають тут усе необхідне, щоб жити і множитися, а головне – їх не турбують своєю діяльністю люди.

Чорнобильський тетерук

Сергій Гащак бачить майбутнє Чорнобиля у створенні унікального заповідника дикої природи. Тут уже почали були впроваджувати туристичну галузь. А після того, як люди змогли побачити фільм НВО про Чорнобиль, бажаючих приїхати стало набагато більше. Перешкодою на разі стала епідемія коронавірусу. Але, думається, ще усе в майбутньому – унікальна природа Полісся ще здивує світ.

Самиця глушця(глухаря), яка занесена у Червону книгу
Самиця глушця(глухаря), яка занесена в Червону книгу

Схожі статті

Леся Нікітюк показала своє кохання: живе разом із ним уже багато років, а ім’я у нього зовсім не слов’янське

Відома українська телеведуча Леся Нікітюк знову потішила своїх підписників кадром, на якому показала своє кохання. Мова йде ні про кого іншого, а про Рафаеля.

Руслана Лижичко засвітила округлий живіт після 10 років мрій про материнство: нарешті стане мамою?

Знаменита українська співачка Руслана Лижичко засвітила округлий живіт та подала надію своїм шанувальникам на майбутнє поповнення в сімʼї. Чи це так?

Після новини про розлучення Настя Каменських засвітилася з іншим чоловіком і зробила зізнання: “Люблю”

Знаменита українська співачка Настя Каменських опублікувала новий пост, в якому постала разом з іншим чоловіком, вельми молодим та вродливим. Усі деталі в статті.

Нова дівчина Мурата Налчаджиоглу зробила тату з його іменем: екс-дружина Ані Лорак на такий крок не пішла

Нова дівчина колишнього чоловіка Ані Лорак Мурата Налчаджиоглу Анастасія вразила мережу неочікуваним вчинком, адже зробила татуювання з іменем коханого.

57-річна Ольга Сумська раптово залишила Україну та заявила з Європи: “Настав нарешті мій час”

Знаменита українська акторка Ольга Сумська вийшла на зв'язок із поїздки закордон та поділилася враженнями від своєї подорожі. Чим зараз займається зірка?

Ольга Мартиновська подарувала серце Володимиру Ярославському і зробила вражаюче зізнання: “Зустрічаємось”

Знаменита українська кулінарка Ольга Мартиновська вразила мережу кадром, на якому постала разом з Володимиром Ярославським. Усі деталі в статті.