|
30.08.2022 11:38

У Мін’юсті повідомили, що невдовзі українці отримають компенсацію за комуналку: коли, як і хто

Невдовзі громадяни, які надали прихисток внутрішньо переміщеним особам, зможуть отримувати компенсацію за житлово-комунальні послуги. Як отримати та яка сума – далі.

Нещодавно стало відомо, що Мін’юст планує встановити компенсацію за сплату житлово-комунальних послуг для громадян, які прихистили в себе вдома переселенців.  Сума компенсації зазначається 14,77 на людину в день. Проте при цьому висувається низка умов, зокрема: у власника житла не має бути заборгованості за комуналку, внутрішньо переміщені особи повинні проживати в помешканні безкоштовно, переселенець не має отримувати ніякої грошової допомоги, призначеної для покриття витрат на проживання, зокрема це стосується й житлово-комунальних послуг.

Власники житла можуть отримати компенсацію за комуналку

Від власника житла лише вимагається написати й подати заяву у довільній формі до виконавчого комітету місцевої ради та вказати особисті дані переселенців (це також можна зробити через ЦНАП), а також їхні документи, що посвідчують особу. Потім власник житла реєструється на сайті prukhystok.in.ua (це може зробити й державний службовець).

Власники житла, які прихистили переселенців, зможуть отримати компенсацію

Далі наприкінці кожного місяця (не пізніше ніж за 5 днів до закінчення місяця) господар помешкання подає заяву (заповнює спеціальну форму, де вказує кількість переселенців та кількість днів їхнього проживання за місяць, а також вказує банківські реквізити для перерахування коштів. Місцева влада може проводити перевірку щодо кількості осіб, які отримали прихисток, а також умов проживання. Зокрема, може перевірятися, чи справді житло надано безкоштовно. Після цього вже буде ухвалено остаточне рішення, чи є всі підстави, щоб призначати компенсацію за житлово-комунальні послуги.

Нагадаємо, що в Україні було запроваджено мораторій на стягнення плати за комуналку під час війни на територіях, які перебували в зоні бойових дій або в окупації.

До речі, тарифи на тепло й газ для населення залишаться без змін до кінця війни.