|
13.10.2020 01:45

Коронавірус може жити на поверхні телефона до 28 днів: дослідження австралійських вчених

SARS-CoV-2 може залишатися живим і заразним протягом більш тривалого часу, ніж це вважалося до цього.

Коронавірус може жити на склі, пластику, нержавіючій сталі до 28 днів.

До такого висновку дійшли аналітики з CSIRO (Австралійське національне наукове агентство) Робота вчених з дослідницького центру уряду Австралії була опублікована у журналі Virology Journal.

Науковці досліджували виживання вірусу SARS-CoV-2, що викликає COVID-19, на різних поверхнях: склі, банкнотах, мобільному телефоні і нержавіючій сталі.

Дослідження показало, що SARS-CoV-2 краще почувається на гладких поверхнях при низьких температурах, а саме, склі, нержавіючій сталі і вінілі. А ось на тканинах, папері і банкнотах вірус зберігається гірше, але все одно може виживати тривалий час.

Дане дослідження показало, що коронавірус може залишатися живим і заражати людей протягом тривалішого часу, ніж вважалося раніше, заявили вчені.

Вірус SARS-CoV-2, на відміну від більшості вірусів, прекрасно почуває себе поза носієм. Залишаючись на поверхні тривалий час, вірус отримує більше шансів потрапити до людини.

Це ще раз доводить необхідність дотримуватися гігієни і ретельно дезінфікувати поверхні під час пандемії. Також вкрай важливо мити руки з милом і користуватися антисептиком.

Коронавірус на склі

В ході експерименту з’ясувалося, що при 20° C, що приблизно відповідає кімнатній температурі, вірус був надзвичайно стійким. Він міг зберігатися протягом 28 днів на гладких поверхнях, таких як скло, мобільні телефони і банкноти.

Подальші експерименти проводилися при 30° C і 40° C, причому час виживання зменшувався у міру підвищення температури. Дослідження також проводилося в темряві, щоб усунути ефект ультрафіолетового випромінюванняє.

Важливо розуміти, що всі експерименти проводяться в лабораторії, де умови наближені до ідеалу. Це означає, що коронавірус може трохи менше жити в реальному житті, але все одно SARS-CoV-2 залишається на поверхнях живим протягом довгого часу.

Автори нового дослідження ще вивчають виживання вірусу в різних умовах. На сьогоднішній день відомо, що за умов, максимально наближених до реального життя, вірус може зберігатися на поверхнях не менше двох тижнів.

Нагадаємо,
Новини, інтерв’ю, цікаві історії ти знайдеш на сайті Сенсація