Коли будуть батьківські суботи у 2024 році: дати поминальних днів зсунулися, а традиції залишилися

Батьківські суботи, або дні поминання померлих предків, проходять щороку кілька разів на рік. Їх дати змінюються залежно від днів Великодня та Великого посту.

Коли будуть батьківські суботи у 2024 році

Коли будуть батьківські суботи у 2024 році

Поминальні дні церква проводить панахиди за померлим батьком чи матір’ю, називаються батьківськими суботами. З біблійних часів субота вважається днем ​​тиші та спокою і якнайкраще підходить для молитов. Цього дня тижня згадують про покійних, відвідують храми та цвинтарі, влаштовують поминальні обіди.

Прийнято відвідувати цвинтарі, прибиратися на могилах, проводити день у тиші, молитися, а також згадувати тих, кого немає в живих, організовуючи поминальні обіди.

З семи батьківських субот – три випадають на другий, третій та четвертий тижні Великого посту. Однак у цей час заупокійні літургії не проводяться.

Перша така субота буде 9 березня – М’ясопустна батьківська субота, 30 березня – субота другого тижня Великого посту, 6 квітня – субота третього тижня Великого посту, а 13 квітня – субота четвертого тижня Великого посту.

14 травня буде Радониця, після Великодня. На цвинтар можна взяти паску, або інші частування, поклавши все на могилу. 22 червня – Троїцька батьківська субота, коли прийнято сіяти свіжу зелень. 2 листопада буде Дмитрівська батьківська субота.

У ці дні в храмах відбуваються панахиди, вранці в суботу – літургія, після чого прийнято вирушати на цвинтар, а потім приймати поминальну трапезу. Відвідування цвинтаря на розсуд віруючих.

У батьківські суботи заборонено займатися домашніми справами. Навести лад у будинку слід заздалегідь, а всі важливі справи по господарству відкласти на потім. Під час поминального вечері не можна вдаватися до веселих веселощів і вести порожні розмови. Також варто відмовитися від шкідливих звичок.

Також варто звернути свою особливу увагу на благодійність та допомогу нужденним. Це робиться за бажанням, але рекомендується церквою.