10.11.2020 11:00

11 листопада: яке свято, чиї іменини. Що можна і чого не треба робити?

Релігійний літургійний календар східного обряду 11 листопада молитовно згадує святу преподобну мученицю Анастасію Римлянку, та преподобного Аврамія Затворника.
Поділитися

Жила свята преподобна мучениця Анастасія близько 250 року в Римі. Мала 20 років, коли її схопили римські воїни за те, що не приховувала своєї любові до Христа.

Передання описують, що свята відмовилася зректися віри і її підділи страшним тортурам: прив’язали до чотирьох палиць і били, а під нею розклали вогонь. Потім її прив’язали о колеса і потрощили кості. Та мужня дівчина і тоді не просила про змилування. Нарешті їй відрізали груби, обірвали нігті з рук і ніг, а далі ще і язик, бо не сказала за весь час знущань ні слова.

Зрештою, святу преподобну мученицю Анастасію вивели за місто і стяли мечем.

Її тіло похоронила Софія, яка й опікувалася Анастасією з дитинства.

Преподобний Аврамій жив близько 300 року. Був тим, хто добровільно заключив себе у печері і молився за спасіння грішників і світу.

Поблизу тієї місцевості, де перебував  було поселення поган, мешканці якого й слухати не хотіли про Христа і Євангелію. Місцевий єпископ, дізнавшись про праведника, прийшов до нього і під святим послухом наказав йому покинути життя на самоті, забрав його їз собою, висвятив на священника і відправив душпастирювати у те село.

Мешканці села побили Аврамія  і викинули за межі поселення. Але преподобний на рано знов стояв і проповідував. Тоді злостиві погани повторили свою кару та ще з більшою люттю, сподіваючись, що Аврамій вже не виживе. Але Бог дав йому сили і на цей раз.

Так преподобний три роки періодично терпів від мешканців побої і насмішки. А далі люди опам’яталися і  задумалися, яким то має бути святим цей чоловік і Хто дає йому сили отакі знущання терпіти. І почали люди горнутися до Аврамія.

Так згодом усе село перейшло у християнство. А преподобний Аврамій по якомусь часі знову перебрався у свою келію в печері.

Про це описав у своїх спогадах святий Єфрем Сирін, якого приятелем був преподобний Аврамій.

Іменини 11 листопада святкують Анастасія, Авраамій, Анна, Євген, Марія, Клавдій, Неон, Феоніла.

Народні погодні прикмети

  • Якщо йде сніг або дощ, то в день Архангела Михайла (21 листопада) буде відлига.
  • Низько рухаються хмари по небу – до похолодання.
  • Якщо вночі іній, то днем снігу не буде.
  • Голуби воркують – погода буде хороша.