Рубрики: Святковий стіл
07.12.2021 16:53

Домашній холодець на новорічний стіл: розповідаємо, як варити холодець без желатину і щоб був прозорий

Кожна господиня має знати не лише, як варити холодець, а ще й як зробити холодець прозорим. Особливо рецепт стає актуальним взимку, коли наближаються новорічні свята. Погодьтеся, жоден святковий стіл не обходиться без цієї традиційної страви, тому сьогоднішний рецепт стане вам в нагоді.
Поділитися

Дізнайтеся, як приготувати холодець без желатину, щоб він був прозорий як сльоза.

Список інгредієнтів

Холодець готуватимемо з таких продуктів:

  • яловича голяшка – 2,6 кг;
  • яловича м’якоть – 1,5 кг;
  • качка – 2 кг;
  • морква;
  • цибуля;
  • фільтрована вода – 5 л;
  • часник;
  • сіль, чорний перець горошком, лавровий лист за смаком.

Покроковий рецепт холодця на новорічний стіл

Перед приготуванням холодця м’ясо спершу необхідно ретельно промити та замочити у холодній воді мінімум на 4 години, краще – на ніч. Після замочування ще раз промиваємо, верхні плівки на яловичині не видаляйте – вони добре желюють. Обрізайте лише те, що вам не подобається – місця з забрудненнями, печаттю, а все інше залиште.

Як варити холодець покроково

У велику каструлю відправляємо все м’ясо, не розрізаючи. Викладаємо компактно. Заливаємо чистою холодною водою, вона має покрити вміст каструлі на 2-3 сантиметри. Накриваємо кришкою і відправляємо на вогонь. Перед закипанням додаємо очищену свіжу моркву, трохи пізніше – чорний перець та цибулю, її можна не очищати, але добре промити. Додаємо столову ложку солі для того, щоб добре просолилося м’ясо, а сам бульйон досолюватимемо вже в кінці варіння. Через дві години кипіння дістаємо овочі з нашого холодця.

Протягом усього процесу приготування обов’язково прибираємо ложкою пінку. Не допускайте бурхливого кипіння, варіть на слабкому вогні.

Як варити холодець покроково

Після п’яти годин слабкого кипіння додаємо в бульйон лавровий лист і досолюємо за смаком. Ще годину, і знімаємо холодець з вогню. М’ясо дістаємо, в бульйон пропускаємо через прес 5 зубців часнику. Охолоджену яловичину і качку вручну перебираємо від кісток і перекладаємо по ємностям, присипаємо молотим чорним перцем. Заливаємо процідженим через сито з марлею бульйоном і ставимо в холодильник до застигання.

Як варити холодець покроково

Відтепер ви знаєте, як зварити холодець прозорий і без желатину. На новорічному столі від страви буде неможливо відірватися. Смачного!