Рубрики: Тварини
17.10.2024 08:05

Остання путь: як поводяться коти та кішки незадовго до смерті? Увага на ці 6 ознак

Коти дарують нам радість та з першого дня стають членами родини. Тому хочеться, щоб вони були з нами завжди. На жаль це неможливо, а про останні дні киці попереджають завчасно.
Поділитися

Старість або важка хвороба, які наближають смерть, характерні не лише людям, але й тваринам. Вчасно помітити їх людині складно. Але коти мають дуже гострі відчуття, тому раніше помічають зміни у власному організмі. Звісно, тварини не розуміють концепції смерті. Але неочікувані зміни можуть їх лякати, що відображається на поведінці, яку здатен помітити господар і допомогти своєму улюбленцю в останні дні його життя.

Природною реакцією хижака є пошук схованки. Саме там киця хоче сховатися від небезпеки, яку відчуває, перечекати її. Якщо тварина відчуває дискомфорт, вона може втікати туди, де її ніхто не потурбує. Також коти можуть шукати схованки, щоб провести там останні хвилини, адже в цей момент всі почуття стають загостреними. Тому киці часто йдуть з дому.

Ветеринари розповіли про 6 ознак того, що кішка готується померти

Іншою реакцією є бажання знаходитися під опікою господаря. Коти мільйони років живуть поряд з людиною. Тому замість реакції, яку відчувають хижаки у природних умовах, вони можуть навпаки проявляти більше бажання, ніж зазвичай, бути поруч з господарем.

Зменшення апетиту — ще один з тривожних сигналів. Перед смертю кицька перестає їсти, пити або робить це дуже мало. Це часто супроводжується втратою ваги. Також улюбленець може стати слабким і млявим, проводячи більшість часу в стані спокою чи сну, хоча раніше він був дуже активним та грайливим. Відсутність енергійності також може бути проявом загального погіршення здоров’я.

Також коти можуть стати більш дезорієнтованими через когнітивні порушення, їхня координація погіршується настільки, що вони часто сидять в одному місці. Тварина часто не має сил для стрибків. Кицька може втратити навички користування лотком або просити їжу, від якої вона потім відмовиться.

Ветеринари розповіли, як коти поводяться незадовго до того, як планують померти

Також перед смертю серцебиття та дихання улюбленця можуть стати нечастими та нерегулярними. Киця стає більш чутливою до дотиків, реагує на кожен рух чи найменший шум. Під час таких проявів необхідно проконсультуватися з ветеринаром, щоб зрозуміти причини стану та, якщо це необхідно, забезпечити тварині комфорт в її останні дні.